Ugriz zime nastavlja se i na početku novog tjedna

Izraženo nepovoljne vremenske prilike koje prati zimski ugođaj i koji se spustio sve do obale nastavio se i danas, a prema prognozi vremena nastavak slijedi i u prvom dijelu narednog tjedna.

Retrogradna ciklona koja se jučer premještala neuobičajnom trasom sa juga prema sjeveru Jadrana svoj put završila je ponovno na talijanskom kopnu u razini Ancone. Prethodno je na Jadranu donijela olujnu i orkansku buru, a na krajnjem jugu i olujno jugo. U zaleđu Dalmacije, osobito na zabiokovskom području pao je obilan snijeg, a snijega nošenog burom bilo je i na većem dijelu obale. Od sredine subote i izlaskom iz hladnog sektora ciklone oborine su uz okretanje vjetra na levanat i jugo postupno prelazile u kišu i susnježicu, a snijeg je padao samo u višem gorju i na krajnjem sjeveru zaleđa.

U noći vjetar je ponovno okrenuo na buru, a nestabilne vremenske prilike prate česti pljuskovi i povremena grmljavina. Jezgra hladnog zraka polako slabi pa su i temperature zraka u odnosu na jučer za nekoliko stupnjeva više, a snježna granica podigla se sredinom dana iznad 900m.

Nova ciklona koja se premješta preko Tirenskog mora u noći će ući nad Jadran i kao prethodna svoj put sutra nastaviti retrogradnom putanjom sa juga prema sjeveru i donijeti novi val pogoršanja vremena uz kišu, a u višem dijelu zaleđa te osobito na planinama susnježicu i snijeg.

U odnosu na jučer vjetar će biti nešto slabiji ali kako bude pratio centar ciklone promjenjivog smjera od bure prema levantu i jugu pa sutra krajem dana ponovno na buru.

Temperature zraka danas i sutra primjerene dobu godine i u rasponu od 3 do 8°C. Od utorka vrijeme sve stabilnije ali uz buru i niske temperature zraka i dalje hladno.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com