DHMZ: Miriše na snijeg

Mraz, pa i malo snijega što je palo u drugom siječanjskom tjednu vratilo je dio zimskog ugođaja za kojim mnogi vape, unatoč tomu što nam topla zima ide na ruku pri uštedi energenata. Iako se miris snijega u zraku još ne osjeća, a i neki vjesnici proljeća nas zbunjuju, u trećem siječanjskom tjednu ipak se sprema zimskiji ugođaj, piše u priopćenju DHMZ-a.

Već će se u nedjelju dati naslutiti da nam stiže izražena promjena s padom tlaka zraka te jačanjem juga i jugozapadnjaka kao posljedica stvaranje ciklone u Genovskom zaljevu (slika 1). Ona će se u ponedjeljak premještati preko Hrvatske, a s njom će početi pritjecati hladan zrak (slika 1).

Slika 1. Prizemno polje tlaka zraka i frontalni poremećaji za 15. 1. i 16. 1. 2023. u 12 UTC (izvor DWD)

Tjedan će obilježiti vrlo dinamično vrijeme, njegova prva polovina bit će u znaku juga i jugozapadnjaka, no unatoč tomu stići će dovoljno hladnog zraka da kiša u unutrašnjosti već u ponedjeljak prijeđe u susnježicu i snijeg te da nastane snježni pokrivač, u gorju i značajniji, no bit će ga i u nekim nizinama, posebice zapadne Hrvatske (slika 2).

Slika 2. Debljina snježnog pokrivača do utorka, 17. 1. 2023. u 00 UTC prema ECMWF prognostičkom modelu.

Pritjecanje vlažnog zraka za posljedicu će imati mjestimice vrlo obilnu oborinu, tako do kraja radnog dijela tjedna lokalno može pasti i više od 100 mm oborine, ponajprije na Jadranu i u predjelima uz njega (slika 3).

Pritjecanje vlažnog zraka za posljedicu će imati mjestimice vrlo obilnu oborinu, tako do kraja radnog dijela tjedna lokalno može pasti i više od 100 mm oborine, ponajprije na Jadranu i u predjelima uz njega (slika 3).

U gorju će tijekom novog tjedna pasti i više od 50 cm novog snijega (slika 4), pa posebno treba upozoriti na poteškoće u prometu. Problema će zasigurno biti i na moru uslijed jakog i olujnog vjetra – juga, jugozapadnjaka te južnog vjetra (slika 5). Visoki valovi i premještanje centara sniženog tlaka zraka za posljedicu će imati i poplavljivanje pojedinih riva.

Slika 4. Akumulirana oborina u obliku snijega (mm) u razdoblju od 16. 1. do 21. 1. 2023. u 00 UTC prema ECMWF prognostičkom modelu.

Temperatura zraka, najviša dnevna će se početkom tjedna u unutrašnjosti spustiti na vrijednosti očekivane za doba godine, a i jutarnja će u drugoj polovini biti bliža prosjeku. Na Jadranu će zbog južine pad temperature biti manje izražen, no od srijede kada raste vjerojatnost za buru i u tim će predjelima biti hladnije.

Slika 5. Aladin prognoza udara vjetra na 10 m visine za ponedjeljak, 16. 1. 2023. u 06 UTC
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com