Meteoalarm oglasio upozorenja za vjetar i nevrijeme

Izvor: MeteoAdriatic

Genovska ciklona koja će se danas preko Jadrana brzo premještati na istok u kombinaciji sa pritjecanjem izraženo hladnog zraka sa sjevera kontinenta donijeti će izrazito nepovoljne i opasne vremenske prilike.

Bura koja je u ranim jutarnjim satima “probila” na šibenskom području tijekom jutra će u zapadnom dijelu jačati na umjerenu do umjereno jaku. Na jugu “miješaju” se bura i levant, a buru će u tom dijelu uz levant nakratko sredinom dana ponovno zamjeniti slabo jugo koje će zapuhati pred sam dolazak frontalnog sustava i olujne do orkanske bure koja se očekuje da će na cijelom području zapuhati u ranim poslijepodnevnim satima, između 14 i 15h. Tlak zraka je u padu i trenutno se kreće oko 1001hPa.

U trenutku sudara tople i hladne zračne mase lokalno može doći do razvoja jačeg nevremena praćenog pljuskovima i grmljavinom, a kako će se sustav vrlo brzo premještati u kombinaciji sa jakom burom u predvečernjim satima doći do prestanka oborina i raskidanja naoblake.

Zbog očekivanih vremenskih (ne)prilika Meteoalarm je izdao niz upozorenja za cijelu zemlju pri čemu su ona najviša, crveno i narančasto, na snazi za obalu. Prema najavi udari bure na šibenskom području mogu se kretati preko 65km/h, a vjerovatnost za grmljavinu i nevrijeme je veća od 60%. Bura će u drugom dijelu večeri te osobito u noći oslabiti.

Pritjecanje hladnijeg zraka sa burom već jutros je rezultiralo nižim temperaturama zraka koje su u odnosu na one jučerašnje izmjerene u isto vrijeme niže za 4 do 5 stupnjeva. Pad temperatura zraka će biti još izraženiji u poslijepodnevnim i večernjim satima kada će se one kretati od 8 do 12°C.


PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com