Vodostaj Kupe i Save nakon obilnih oborina u naglom porastu

Foto: Grad Delnice

Zbog obilnih oborina koje su pale jučer i koje još uvijek padaju, na gornjem toku Kupe došlo je do naglog porasta vodostaja te ulaska tog područja u mjere obrane od poplava s daljnjom tendencijom porasta, javlja Državni hidrometeorološki zavod.

U Gorskom kotaru jučer je lokalno palo više od 100 litara kiše što je uzrokovalo pojavu bujica ali i naglo jačanje pritoka rijeka Kupe. Obilna kiša padala je i u Sloveniji ali i na širem području Grada Zagreba gdje su lokalno meteo postaje izmjerile i preko 80 litara kiše po metru četvornome pa je i rijeka Sava koja se prije gotovo mjesec dana mogla bez većih probelma pregaziti sa jedne obale na drugu danas u naglom porastu.

Zbog obilnih padalina, osobito u Gorskom kotaru i na području sliva rijeke Kupe, vodostaj ove rijeke u satima pred nama će se dizati, a u Karlovcu se očekuje na razini do 750 centimetara.

Potvrdila je to za Radio Mrežnicu voditeljica ispostave Hrvatskih voda u Karlovcu Biljana Željeznjak, prenosi Index.

“Takav vodostaj do 750 centimetara znači redovite mjere obrane od poplave. Vrh vodnog vala očekujemo sa subote na nedjelju u navedenim vrijednostima kad se proglašavaju ove mjere, a govorim o Kupi u Karlovcu. Korana će također imati porast, no kao ni kod Mrežnice tu se ne očekuje značajniji porast”, rekla je.

Foto: Grad Delnice
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com