DHMZ izdao priopćenje: Stiže nam izražena promjena vremena

DHMZ u svojem priopćenju za vikend najavljuje ozbiljnu promjenu vremena i, kako se čini, definitivni kraj ljeta.

Nakon razdoblja nestabilnog vremena koje je mjestimice bilo praćeno grmljavinskim nevremenom i obilnom kišom, pogotovo na Jadranu i u predjelima uz njega pri čemu je u Pločama pala rekordna dnevna količina kiše od čak 189,8 milimetara, uslijedila je prolazna stabilizacija vremena koja će potrajati do srijede.

Stabilno i vruće pa južina

“Prva polovica ovog tjedna bit će u znaku stabilnog vremena, prevladavajuće sunčanog, većinom suhog i iznadprosječno toplog za sredinu rujna. Osobito će u srijedu i četvrtak biti vrlo toplo, ponegdje i vruće uz izraženu južinu, pad tlaka te umjeren do jak jugozapadnjak, na Jadranu i jugo. Udari vjetra mogu ponegdje biti i olujni, pogotovo u gorju”, najavljuju meteorolozi iz DHMZ-a.

“No, u izraženoj jugozapadnoj i zapadnoj visinskoj struji na prednjoj strani prostrane doline u četvrtak i petak će pritjecati vrlo nestabilan zrak bogat vlagom, a u mogućem scenariju stvaranja ciklone južno od Alpa kišovito bi bilo još i u subotu”, prognoziraju sinoptičari pa upozoravaju da u takvoj situaciji, a prema trenutno dostupnim prognozama, ponovno treba biti spreman na ponegdje obilnu oborinu, osobito duž obale i krajevima uz Jadran pri čemu će promjena vremena najprije zahvatiti zapad Hrvatske.

Izvor: DHMZ

Bujične i urbane poplave pa bura

“Vrlo je vjerojatno da će lokalno pasti i više od 100 mm kiše, moguće i u kratkom periodu u obliku intenzivnih pljuskova s grmljavinom ili olujnih nevremena što može uzrokovati bujične i urbane poplave”, upozoravaju dalje pa najavljuju osjetno zahladnjenje.

“S prolaskom spomenutih sinoptičkih sustava i pritjecanjem osjetno hladnijeg zraka tijekom vikenda će vjerojatno biti i jake, moguće i olujne bure, pogotovo na sjevernom Jadranu”, zaključuje svoje specijalno priopćenje iz DHMZ-a.

Izvor: DHMZ
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com