Kišni armagedon u Pločama

Foto: Martin Burić/Ploče Online

Prema podacima mjerenja na meteorološkim postajama DHMZ-a u petak ujutro više od 100 litara kiše po četvornome metru izmjereno je u Pargu iznad Čabra 113,5 litara i u Crnom Lugu u NP Risnjak165 litara te najviše u Pločama čak 189,8 mm ili litara po četvornome metru, piše HRT.

Pritom ovih skoro 190 litara u Pločama nije samo više od prosjeka za cijeli rujan, nego je apsolutno najveća dnevna količina oborine na toj meteorološkoj postaji DHMZ-a, na kojoj postoje podaci od 1978. godine.

Do sada je rekordna dnevna količna oborine u rujnu u Pločama bila 123,5 mm, izmjerena ujutro 9. 9. 1982. godine, a apsolutni dnevni rekord zabilježen je 26. 8. 1995. – 161,5 mm.

Portal Ploče Online navodi da se radi o enormno velikim količinama kiše, neuobičajenim za početak rujna zbog kojih je jezero Birina promijenilo boju.

Zoran Vakula, s HRT-a, dodao je i to kako ovih skoro 190 litara u Pločama nije samo više od prosjeka za cijeli rujan, nego je apsolutno najviša dnevna količina oborine na toj meteorološkoj postaji DHMZ-a, na kojoj postoje podaci od 1978. godine te dodao da u noći s četvrtka na petak Ploče su svjedočile kišnom armagedonu. Naime, prema informacijama Državnog hidrometeorološkog zavoda, palo je 190 litara kiše po četvornom metru. Koliko je to jasno govori usporedba s razdobljem između siječnja i rujna u kojem je ukupno palo 329,3 milimetra kiše.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com