Glavnina ovotjednog pogoršanja vremena stiže u danima vikenda

Pod utjecajem grebena anticiklone jutro na Jadranu prolazi uz vedro vrijeme, a pojačane bure ima uglavnom još podno Velebetia. U nastavku dana bura će i tu oslabiti i sve više okretati na umjeren, a na moru i pojačan sjeverozapadnjak. Uz pretežno vedro vrijeme temperature zraka kretati će se od 22 do 30°C.

Frontalni poremećaj koji je dio pripadajuće ciklone koja će se u danima vikenda svojim središtem naći iznad Skandinavije na vrijeme kod nas će svojom glavninom djelovati u prvom dijelu vikenda. Ipak utjecaj približavanja sustava osjetiti će se već od sredine tjedna kada će zapuhati jugo.

U takvim okolnostima i tijekom utorka će prevladavati pretežno sunčano vrijeme. Nakon slabe bure koja će puhati u noći danju se očekuje slab vjetar promjenjivih smjerova ili tiho. Temperature zraka će biti ugodne i kretati se od 18 do 28°C.

Srijeda će biti preslika utorka ali uz naznaku da se nakon pretežno tihog prvog dijela dana u drugom očekuje okretanje vjetra na slabe južne i jugozapadne smjerove.

U četvrtak nastupaju prve predfrontalne aktivnosti koje će pratiti sve više oblaka, a ponegdje i to osobito u zaleđu poslijepodne uz jači razvoj naoblake nije isključena mogućnost za pljusak ili neverin. Jugo će postupno jačati sa umjerenog na umjereno jako, a temperature zraka ostati će slične onima iz prethodnih dana.

Drugi dio petka prema današnjim prognostičkim materijalima donosi jače naoblačenje i kišu te mogućnost za grmljavinsko nevrijeme. Umjereno do umjereno jako jugo prema večeri će oslabiti i prolazno okrenuti na oštro i jugozapadnjak. Pad temperature zraka još se neće osjetiti pa će dnevni hod temperatura zraka biti od jutarnjih 22 do maksimalno dnevnih 26°C.

Prvi dio subote donosi nastavak nestabilnosti od petka uz pretežno oblačno vrijeme, kišu i lokalne neverine. U drugom dijelu dana očekuje se prestanak oborina i raskidanje naoblake uz sve više sunčanih perioda. Zapuhati će umjerena do umjereno jaka bura sa kojom će i osvježiti pa će se temperature zraka sniziti i kretati se od 18 do 22°C.

U nedjelju će prevladavati pretežno sunčano vrijeme uz umjerenu buru koja će sredinom dana na moru okrenuti na sjeverozapadnjak. Uz temperature zraka od 15 do 22 stupnja vjetar će dodatno pridonjeti da osjet prohladnog vremena bude više izražen.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com