Vikend nestabilan uz lokalna nevremena, sjeverne vjetrove i ugodnije temperature

Foto: Ivica Grbelja

Plitka ciklona danas će se preko Jadrana sporo premještati na istok. U takvim okolnostima povremenih nestabilnosti u vidu grmljavinskih sustava bilo je tijekom noć na sjevernom, a jutros je na moru srednjeg Jadrana došlo do razvoja nevremena kojeg visinske struje premještaju prema obali. Kako će se ciklonalni centar u danima vikenda nalaziti u blizini naših krajeva vrijeme neće biti posve stabilno, a na stražnjoj strani sustava uz sjeverne vjetrove pristizati će i svježiji zrak koji će sniziti temperature zraka.

U nastavku jutra dio obale i otoke, a zatim i zaleđe zahvatiti će grmljavinski sustav koji će donijeti pljuskove, a oborine lokalno mogu biti i obilnije te prolazno praćene jakim vjetrom. Prolazom sustava nastupiti će raskidanje naoblake uz djelomice sunčano vrijeme ali i dalje postoji mogućnost za povremene neszabilnosti, osobito u zaleđu te poslijepodne i navečer na moru. Slabo jugo postupno će slabiti i poslijepodne i navečer okrenuti na umjeren sjeverozapadnjak i slabu buru u zaleđu. Temperature zraka u postupnom padu pa se nakon vruće noći i jutra od sredine dana očekuju ugodnije vrijednosti od 24 do 28°C.

U subotu i nedjelju uz česte izmjene sunčanih i oblačnih perioda lokalno postoji mogućnost za pojavu pljuskova i grmljavinskih nevremena, osobito od sredine dana u zaleđu koji se onda mogu proširiti i do dijela obale. Puhati će umjeren sjeverozapadnjak, a u noći na nedjelju i tijekom nedjelje umjerena do umjereno jaka bura. Temperature zraka će biti i za desetak stupnjeva niže od primjerice jučerašnjih maksimalnih dnevnih i noćnih, odnosno kretati će se u rasponu od 22 do 28°C.

Izvor: DHMZ
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com