Neverini naredne noći i u petak, u četvrtak najtoplije

Izvor: Meteociel

Jadranu se sa zapada kontinenta približava plitka dolina koja će naredne noći i sutra ujutro donijeti prolazno pogoršanje vremena. Približavanje novih sustava prema sredini tjedna uz stabilne vremenske prilike uzrokovati će i prednabijanje topline sa vrhuncem toplinskog vala tijekom četvrtka. U petak prolaz sustava ponovno donosi prolazno pogoršanje, a u danima vikenda ponovno stabilnije i manje vruće. Kratki je to rezime tjedne prognoze i vremenskih prilika koji se mogu očekivati na području sjeverne i srednje Dalmacije.

U noći na moru se očekuju lokalni neverini
Foto: Darko Begić

Jutros na Jadranu prevladava djelomice sunčano vrijeme uz prolaznu naoblaku. Puše slab vjetar južnih smjerova, a temperature zraka se kreću od 22 do 27°C. U nastavku dana na Blagdan Velike Gospe prevladavati će djelomice sunčano vrijeme uz prolaznu visoku i srednju naoblaku. Puhati će slabi vjetrovi jugozapadnih smjerova, a poslijepodne i navečer na moru slabo do umjereno jugo. Temperature zraka kretati će se od 23 do 30°C.

U noći i sutra ujutro sa mora prema našoj obali očekuje se premještanje neverina koji bi se trebali formirati ove večeri nad Apeninskim poluotokom. Sutra tako u prvom dijelu dana prevladavati će umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz lokalne pljuskove i neverine na moru i to osobito na jugu. Na moru, u viškom arhipelagu, lokalno može biti i olujnih sustava pa bi nautičari trebali u naredna 24h obratiti posebnu pozornost na prognozu. Od sredine jutra očekuje se premještanje sustava na istok uz raskidanje naoblake i pretežno sunčano vrijeme u nastavku dana. Vjetar će i sutra biti sličnih smjerova kao danas uz iznimku tijekom jutra kada lokalno zbog neverina može biti kratkotrajno pojačan promjenljivih smjerova. Temperature zraka u odnosu na danas slične ili za stupanj više.

Tijekom srijede i četvrtka prevladavati će pretežno sunčano vrijeme. Približavanje novih sustava osjetiti će se po južini i jugu na moru te sve višim temperaturama zraka koje će se u srijedu kretati od 23 do 32, a u četvrtak od 23 do 34°C.

Prvi dio petka prema današnjim prognostičkim materijalima donosi prolazno pogoršanje vremena u sklopu premještanja frontalnog sustava. Uz umjereno do pretežno oblačno vrijeme očekuje se i pojava lokalnih neverina. Večernji sati donijeti će postupnu stabilizaciju vremena koja će se nastaviti i u danima vikenda kada bi trebalo prevladavati pretežno sunčano vrijeme. Zapuhati će slabi do umjereni vjetrovi zapadnih i sjeverozapadnih smjerova, a noću slaba do umjerena bura. Prolazom sustava vrućina će popustiti uz manji pad temperatura zraka koje će se tijekom petaka i subote kretati od 22 do 28, a u nedjelju od 23 do 30°C.

U danima vikenda stabilnije
Foto: Darko Begić
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com