Sjevernu Dalmaciju zahvatilo grmljavinsko nevrijeme

Kako su prognoze i sugerirale novi tjedan započeo je uz nestabilne vremenske prilike koje su nastupile osobito u drugom dijelu dana.

Nakon djelomice sunčanog jutra i neba prekrivenog visokom naoblakom poslijepodnevni sati su prvo u zaleđu doveli do formiranja lokalno izraženijih grmljavinskih sustava, a u predvečernjim satima glavnina zbivanja premjestila su se na more.

U zaleđu su tijekom popodnevnih sati bila dva izraženija grmljavinska sustava, i to u široj okolici Knina koje se zatim premjestilo nad Bukovicu te na području Sinja. Oborine su bile lokalnog karaktera i kretale su se od svega nekoliko litara do 20 koliko je izmjereno u Kistanjama.

Večernji sati očekivano su sustave u zaleđu ugasili ali zato je došlo do aktivacije morskih koji su i dalje aktivni. Prema mjerenjima obilnih i otočnih meteo postaja količine oborina i na tom području su relativno skromne i kreću se od nekoliko do 16 litara koliko je izmjereno na otoku Prviću i Žirju.

Foto: Željko Škugor

Pljuskovi su tamo gdje su bili izdašnji doveli i do značajnijeg pada temperatura zraka koje su se snizile i za više od 10 stupnjeva i kretale se lokalno za vrijeme nevremena na oko svježih 20 stupnjeva.

Zanimljivo iako su oborine relativno skromne grmljavinski senzor evidentirao je do ovih trenutaka gotovo tisuću munja, a jedna od munja uzrokovala je i požar na Dugom otoku.

U nastavku večeri jačati će bura, a neverini će se svojom glavninom držati otvorenog mora.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com