U Zadru oboren toplinski rekord: Izmjereno gotovo 40 stupnjeva!

Vrhunac je još jednog ovoljetnog toplinskog vala koje u ovim trenucima donosi ekstremno visoke temperature zraka ne samo dijelu usijanog zaleđa već i obali.

U Zadru je, iako još nije službeno objavljeno, danas oboren apsolutni toplinski rekord za ovaj grad jer u poslijepodnevnim satima temperature zraka su se ovisno o kvartovima približile vrijednostima između 39 i 40 stupnjeva što je otprilike malo više od četri stupnja toplije od dosadašnjeg toplinskog rekorda! Meteo postaja na Medicinskoj školi koja se nalazi u našoj mreži meteo postaja u 14:50h izmjerila je nevjerovatnih za Zadar 40.4 stupnja!

Zadar je po temperaturama zraka poznat kao ugodna ljetna lokacija jer je izložen maestralu koji ne dozvoljava visok porast maksimalnih dnevnih temperatura zraka, za razliku od primjerice Šibenika do kojeg maestral teže dopire zbog otoka ali i prelazi preko već ugrijanog dijela obale.

Upravo je nedostatak maestrala i okretanja vjetra na sjeverne smjerove danas utjecalo na izostanak rashladnog utjecaj mora uz istodobno pritjecanje vrućeg i dodatno feniranog vjetrom zraka iz zaleđa.

U Zadru se mjerenja provode od 1961. godine, a najviša temperatura zabilježena je 4. kolovoza 2017. godine – 36,3°C. 

Kako smo već pisali bura će se sa sjevernog Jadarana postupno u narednim satima i večeras proširiti i na ostatak obale, a u noći će na već poznatim vjetrovitim lokacijama biti i jakih udara.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com