Novi tjedan donosi nestabilnije vrijeme uz lokalne neverine

Foto: Ivan Ivičin

Frontalni poremećaji sa zapada kontinenta nastavljaju se premještati na istok svojom glavninom dosta sjevernije od Jadrana na kojem jutros prevladava djelomice sunčano vrijeme uz povremenu visoku naoblaku. Bura i sjeverozapadni vjetar koji su u danima vikenda uz pretežno vedro vrijeme bili dominantna vremenska komponenta jutros su okrenuli na slabe vjetrove promjenljivih smjerova.

Anticiklona koja se nalazi na zapadu kontinenta, odnosno nad Atlantikom i Velikom Britanijom, ovoga tjedna će na svojoj prednjoj strani sa sjevera i istoka prema jugu i Jadranu u polju povišenog tlaka zraka premještati po visini malo hladniji ali i vlagom bogatiji zrak što će rezultirati nešto nestabilnijim vremenom uz čestu pojavu lokalnih nevremena praćenih pljuskovima i grmljavinom.

Pri tome treba računati da je mogućnost za neverine tijekom dana češća u zaleđu pri čemu se u poslijepodnevnim satima mogu proširiti i do dijela obale, a noću na otvorenom moru. Nakon današnjeg zatišja i vjetrova sa mora od sutra će bura i sjeverni vjetrovi, a na moru tijekom dana pojačan sjeverozapadnjak, pa do petka imati povremeno umjerene do umjereno jake udare. Od petka i u danima vikenda daljnji porast tlaka zraka rezultirati će slabljenjem vjetra koje će okrenuti na ljetne vjetrove sa mora.

U prvom dijelu tjedna prevladavati će djelomice sunčano vrijeme uz promjenljivu naoblaku. Pri tome osobito danas poslijepodne u zaleđu može doći do forimiranja jačih grmljavinskih sustava koji se mogu proširiti i do dijela obale, osobito južnije od Šibenika i na splitsko-sinjskom području. Mogućnost za dnevne neverine u zaleđu zbog pojačane bure koja će zapuhati u noći i sutra opada ali biti će povećana na moru. Četvrtak i petak bi trebali biti ujedno i najstabilniji dani u ovom tjednu kada će prevladavati pretežno sunčano vrijeme.

Prema sadašnjim prognostičkim materijalima u danima vikenda postoji mogućnost da se u polju povišenog tlaka zraka nad središnji dio Europe i na Alpe sa istoka kontinenta premjesti jezgra vlažnog i hladnijeg zraka što će rezultirati dosta nestabilnim vremenom uz čestu pojavu lokalnih nevremena pri čemu će se naši krajevi naći na rubnom dijelu toga sustava što ne isključuje mogućnosta za pojavu neverina i na ovom području.

Temperature zraka će u prvom dijelu tjedna zbog fenskog utjecaja bure biti još relastivno visoke i kretati se od 23 do 33°C. Od četvrtka slabljenjem bure i okretanjem na maestral i jugozapadnjak sa mora će do obale pristizati i dašak svježine koji će se osjetiti na dnevnim maksimalcima pa će i temperature zraka biti ugodnije i kretati se od 21 do 28°C.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com