U Krku kod Knina potopljena prva riječna uživo kamera u Hrvatskoj

Jučer su članovi udruge Šibenik Meteo i Ekološke udruge Krka Knin na rijeci Krki u blizini obnovljenog mosta kojim prolazi cesta prema Drnišu i Šibeniku potopili prvu riječnu kameru u zemlji koja uživo šalje sliku na najgledaniju svjetsku video platformu YouTube.

Riječ je o zahtjevnom projektu kojem je prethodila izrada konstrukcije koja će omogućiti povremeno vađenje kamere iz rijeke u svrhu čiščenja i održavanja bez potrebe ulaska ronica u hladnu vodu gornjeg toka rijeke Krke koja i u ovim ljetnim mjesecima ima nisku temperaturu od svega 15-ak stupnjeva.

Kamera je opremljena led svjetlom, koje će i u noćnim uvjetima omogućiti gledanje u boji, ima prvenstveno znanstveno-ekološku svrhu praćenja bioraznolikosti ove rijeke koja malo nizvodno od pozicije kamere svoj put nastavlja u NP Krka i dalje sve prema ušću i Jadranskom moru.

U projekt je uključen i Institut Ruđer Bošković koji će uskoro u svojoj obnovljenoj morskoj postaji na Martinskoj dobivene podatke sa kamere i senzora analizirati što će znanstvenoj zajednici osigurati bazu infromacija za proučavanje ovog krškog fenomena.

Ovo je treća podvodna kamera koju je naša udruga realizirala, odnosno uz ovu kameru prethodno su postavljene kamere na Martinskoj i u Podgori. Osim kamere na Martinskoj koja je trenutno na remontu preostale se mogu gledati na YouTube kanalu udruge Croatia Live panorama view.


PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com