Toplinski val u unutrašnjosti zemlje popustio, uz obalu bez većih promjena

Screenshot: Windy

Oslabljena hladna fronta koja se proteže od Baltičkog mora preko Poljske, Slovačke i Mađarske do naših sjeverozapadnih krajeva i Slavonije tijekom noći i jutra donijela je promjenu vremena u unutrašnjosti zemlje. Uglavnom su pale slabe oborine koje su bile povremeno praćene i grmljavinom. Nešto konkretnije kiše, oko 15 litara, palo je na prostoru užeg centra Zagreba dok je u ostalim krajevim kiša bila uglavnom simbolična i kretala se od dvije do 10-tak litara po metru četvornome. U odnosu na jučer u tim krajevima temperature zraka su niže u prosjeku za 5 do 8 stupnjeva pa se nakon nekoliko nesnosno vrućih dana danas tamo lakše diše.

Prema satelitskoj snimci frontalni poremećaj nema neku veću nakanu da se spusti južnije od rijeke Save pa obalni dio zemlje, a osobito Dalmacija ovu promjenu vremena neće gotovo niti osjetiti. Ipak poslijepodne u sjevernom dijelu zaleđa lokalno će doći do razvoja dnevne naoblake pri čemu na Dinari i Kamešnici može biti i pljuskova praćenih grmljavinom.

Slaba do umjerena bura koja je zapuhala u drugom dijelu noći tijekom jutra uz obalu je oslabila i okreće na slab do umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak koji će od sredine dana na moru biti umjeren. Sa zalaskom sunca vjetrovi sa mora će potpuno oslabiti i okrenuti na slabu buru.

Vrućina će danas uz tek neznatno popustiti pa će se temperature zraka zadržati uglavnom u jučerašnjim okvirima i kretati se uz obalu do 35, a u zaleđu lokalno do 38°C.

Meteoalarm 24.07.2022., DHMZ

Zbog i dalje izraženo visokih temperatura zraka Meteoalarm je za veći dio obale na snazi zadržao najviša vremenska upozorenja. Sjeverni Jadran je i danas pod najvišim crvenim stupnjem jer se tamo očekuju vrlo visoke temperature zraka koje će lokalno zbog fenskog utjecaja bure dosegnuti vrijednosti od 37°C. Obalni dio Dalmacije i zaleđe su pod drugim stupnjem upozorenja iako će u odnosu na sjeverni dio temperature zraka biti slične ili tek za stupanj niže.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com