Kod Molunta usidrena treća od pet meteo-oceanografskih plutača

Ustanova za održavanje plovnih putova Plovput iz Splita je u četvrtak uspješno postavila i treću od pet meteorološko-oceanografskih plutača. Plutača naziva „Molunat“ postavljena je na južnom dijelu Jadrana, oko 4.5 NM od obale istoimenog naselja u Općini Konavle.

Kako piše Morski.hr sidreni blokovi ukupne mase 30 tona postavljeni su u pjeskoviti mulj na dubinu od 154 m.

Kako smo već pisali prva plutača postavljena je na lokaciji kod Viškog kanala, a druga kod Palagruže. Sidrenje ostalih plutača obavit će se tijekom sljedećih tjedana, ovisno o meteorološkim uvjetima i stanju mora, i to na dubinama od 47 do 211 m duž otvorenog mora, odnosno na lokacijama Kvarner-Unije i Blitvenica-Žirje.

Važno je ponoviti i da je projekt, osim što doprinosi podizanju razine sigurnosti plovidbe, ujedno strateški projekt Republike Hrvatske u području meteorologije, kojeg provodi Državni hidro-meteorološki zavod, a svrha istog je uspostava suvremenog i kvalitetnog sustava automatskih prizemnih meteoroloških postaja, oceanografskih plutača i daljinskih sustava mjerenja atmosfere, kako bi se osigurao sljediv, reprezentativan, visokokvalitetan, pouzdan i pravovremen podatak o stanju atmosfere i mora na čitavom području Republike Hrvatske, poručuju iz Plovputa.

Meteo-oceanografska plutača, izvor: DHMZ
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com