Istarski radar nakon testnog rada dostupan javnosti

Nakon postavljanja meteoroloških radara na lokacijama MRC Gradište(u Vukovarsko-srijemskoj županiji), MRC Bilogora (u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji) i MRC Debeljak (u Zadarskoj županiji) konačno je počeo s radom meteorološki radar u Istri na lokaciji MRC Goli (pored Labina). Tijekom idućih nekoliko dana završava testni rad uređaja i podaci radarskih mjerenja postali su dostupni javnosti na web stranici DHMZ-a (u kompozitu i posebno za lokaciju MRC Goli). 

Radarski uređaj koji je instaliran na lokaciji MRC Goli je jedan od 3 nova dvostruko polarizirana Doppler radara na Jadranu, a osim njega u Istri je već počela s radom nova visinska postaja na lokaciji Monte Kope kod Pule. Rezultati visinskih i radarskih mjerenja u Istri su bitna dostignuća opsežnog Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH-METMONIC kojeg od 2017. provodi DHMZ. Ovom modernizacijom prvi put u povijesti cijeli teritorij Hrvatske bit će pokriven radarskim mjerenjima, a prvi put će i neke lokacije u Hrvatskoj dobiti automatsku meteorološku postaju čiji podaci će biti dostupni javnosti u realnom vremenu. Radarska mjerenja s lokacije MRC Goli će pokrivati područje Sjevernog Jadrana, Istre i Kvarnera čime će se uvelike doprinijeti poznavanju stanja atmosfere na navedenom području, biti potpora za razvoj sustava ranog upozorenja na vremenske nepogode i olakšati planiranje rada poljoprivrednika, nautičara i ribara. 

Realizacijom projekta METMONIC povećat će se količina i kvaliteta podataka o vremenu, klimi, stanju voda i kvaliteti zraka, a time će se ostvariti preduvjeti za bolje praćenje klime i pripremljenost na posljedice klimatskih promjena.

Upotreba novih tehnologija omogućit će kvalitetnija mjerenja nad Hrvatskom čime će biti dostupno više podataka o stanju atmosfere te omogućeno generiranje više radarskih produkata poput izračuna ukupne količine oborine za različita vremenska razdoblja, određivanje profila vjetra, klasifikacija hidrometeora koji će biti od velike pomoći pri lociranju tuče, jakih udara vjetra, oluja i jakog intenziteta oborine, napominju iz DHMZ-a.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com