Ivančan Picek: Ekstremne vremenske pojave će biti dio naše budućnosti

Olujno nevrijeme s tučom u nekim dijelovima sjeverne Hrvatske potpuno je uništilo usjeve i staklenike, razbilo automobile i oštetilo kuće. Istovremeno, sisački kraj poharala je pijavica, a sinoptičari za vikend najavljuju novo pogoršanje, piše HRT.

Što se tiče nekih novih klimatskih promjena, Ivančan Picek je rekla da se nalazimo u doba godine kada su ovakve pojave normalne. Možda su, dodaje, malo intenzivnije nego u prošlosti. 

– Moramo biti svjesni realnosti da su ekstremne vremenske pojave, uljučujući i tuču, ali tu su i mraz, poplave, suša, olujni vjetrovi ti koji će biti dio naše budućnosti i mi se na to moramo pripremiti i prilagoditi, rekla je. 

Što se tiče vremenskih ekstrema, objasnila je da je to dio prirodnih promjena, ali i klimatskih. Naša atmosfera je kao jedan složeni sustav, prema službenim podacima, već sada zagrijana za oko 1,5 °C. 

– Slikovito rečeno, kada se nama digne temperatura za 1,5 °C mi smo bolesni ljudi, rekla je. 

Naglasila je da, ako ništa drugo, to treba zadržati na ovoj razini, ali nužno je prilagoditi se promjenama koje nas očekuju i koje će biti svakodnevica. 

Osvrnula se na protugradnu obranu, rekla je da ona nije radila, DHMZ provodi te aktivnosti i s njima počinje 1. lipnja. 

– Raketne obrane nema već treću godinu. Studija učinkovitosti tog sustava je doživjela stručne, znanstvene i tehnološke promjene. Struka je zaključila da takve aktivnosti nisu više učinkovite ni isplative, rekla je.

Screenshot: HRT
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com