Niz oluja u SAD-u: U Texasu tornado ozljedio 23 osobe

Screenshot Twitter

Screenshot Twitter

Gotovo dvadesetak ljudi ozlijeđeno je nakon što je tornado pogodio okrug u Teksasu u utorak navečer, stoji u priopćenju lokalnih dužnosnika.

Tornado koji je pogodio okrug Bell u blizini grada Salado nešto poslije 17:30h ocijenjen je kao EF-3 s preliminarnim maksimalnom brzinom vjetra od 265 km/h, objavila je u srijedu Nacionalna meteorološka služba.

Okružni sudac Bell David Blackburn rekao je da je više od 60 objekata, uključujući kuće oštećeno, ali da nije bilo smrtnih slučajeva, prenosi NBC.

Ozlijeđene su 23 osobe, uključujući jednu koja je u srijedu ostala u kritičnom stanju, rekao je Blackburn. Od ozlijeđenih, njih 12 je hospitalizirano, a ostali ili nisu otišli u bolnicu ili su zbrinuti i pušteni.

“Šteta, iako značajna, sigurno je mogla biti i gora”, rekao je Blackburn novinarima u utorak navečer.

Dok su jake oluje zahvatile Teksas u utorak, meteorološka služba upozorila je na ovaj tornado koji se kretao u južnom okrugu Bell, približavajući se Saladu.

Vlasti u gradiću Saladu koji broji oko 2.300 stanovnika i koji se nalazi oko 80km sjeverno od Austina , u priopćenju je navela da tornado nije ušao u grad.

Tornado koji je počeo u susjednom okrugu Williamson, gdje je bio kategorije EF-1, napravio je put od oko 20km u okrugu Bell, objavila je meteorološka služba.

“Velika stabla su iščupana, prevrnuta, ogoljena, zgrade pretvorene u ruševine na mnogim mjestima, dalekovodi, električni stupovi razasuti posvuda”.

Tornado se dogodio za vrijeme velike opasnosti od oluja i jakih vjetrova koja je zahvatila dio SAD-a od Južne Dakote i Minnesote do gotovo obale Zaljeva.

U Sjevernoj Dakoti, mećava je smanjila vidljivost na gotovo nulu, objavila je meteorološka služba. Većina autocesta i cesta zatvorena je zbog uvjeta opasnih po život, priopćio je državni odjel za promet. Do srijede jeautocesta I-94 ponovno je otvorena, ali dionica u smjeru zapada od Bismarcka do Jamestowna ponovno je zatvorena zbog snijega.

Opasno vrijeme nastavilo se u dijelovima ravnice i na jugu u srijedu, uključujući tornado EF-1 nešto prije 9h ujutro u Stilwellu u Oklahomi, koji je oštetio kuće i zgrade, rušio drveće i ozlijedilo jednu osobu, priopćila je meteorološka služba.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com