Nagla promjena vremena zahvatila širu regiju

Foto:pozega.eu

Hladna fronta tijekom jutra očekivano prvo je zahvatila sjeverozapadni dio zemlje i vrlo brzo se kroz ravničarski dio zemlje proširila do gorskih krajeva koji će samo djelomice usporiti njezino kretanje prema Jadranu gdje se očekuje tijekom kasnih poslijepodnevnih i večernjih sati.

Položaj fronta sredinom subote, screenshot Windy

Riječ je izraženoj fronti koja je praćena kišom i lokalnim grmljavinskim pljuskovima te naglim padom temperatura zraka u kratkom vremenskom razdoblju za 8 do 15 stupnjeva. Kako javljaju lokalni mediji požeštinu je zahvatilo grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim vjetrom pri čemu je ogromna šteta nastala na pomoćnom objektu požeške bolnice i gradilištu buduće zgrade Hitnog prijema gdje je jaki nalet vjetra odnio krov zgrade, javlja pozega.eu.

Prednabijanje topline prije fronte osjeti se na temperaturama zraka i u široj regiji pa su sredinom dana one lokalno dosegnule gotovo ljetne vrijednosti kao primjerice u Sjevernoj Makedoniji gdje je na nekim lokacijama čak 27 ili na susjednoj talijanskoj obali gdje je u turističkom središtu Tortoreto Lido u blizini Pescare sredinom dana oko 24°C. Visokoj temperaturi na talijanskoj obali doprinosi i jugozapadnjak koji puše s Apeninskog poluotoka pa je izostao kao kod nas rashladni utjecaj mora uz temperature zraka koje se kreću od 16 do 20°C.

U Tortoreto Lido na Jadranskoj obali sredinom dana izmjereno je 24°C, screenshot: Skyline


PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com