U Francuskoj najhladnija travanjska noć od 1947. godine

Francuski meteorološki zavod Météo France u nedjelju navečer zabilježilo je temperature zraka od -9 stupnjeva, odnosno najhladniju travanjska noć od 1947. godine!

Mrazevi su tijekom noći zabilježeni u gotovo cijeloj Francuskoj, s izuzetkom područja Pariza te sjeverne i mediteranske obale, s najnižim temperaturama zabilježenim u području Champagnea. 

YouTube screenshot

Dok se u Champagne spustila na -9, dijelovi jugozapada također su zabilježili niske temperature zraka od -5, zbog čega su proizvođači vina jako zabrinuti zbog štete od mraza na svojim trsovima. 

Predsjednik najvećeg francuskog poljoprivrednog sindikata FNSEA rekao je za Le Parisien da je mraz “jako pogodio” regiju i da će imati “vrlo ozbiljne” posljedice. 

“Vrlo je ozbiljno, jako je pogodilo preko noći, i kao što je Météo France predvidio, temperatura je pala na -5 stupnjeva. Pogođeni su mnogi voćari, stradalo je prije svega koštičavo voće”, rekla je Christiane Lambert. “Mnoge regije su pogođene, kao što su Dordogne, Burgundija, Alzas, Centre-Val de Loire, Lot-et-Garonne, Maine-et-Loire.”

YouTube screenshot

Mnogi su vlasnici vinograda na svojim poljima upalili svijeće ili lampe kako bi spriječili smrzavanje trsova, jer prognostičari predviđaju još dvije noći niskih temperatura i jutarnjih mrazova.

YouTube screenshot

Francuska berba grožđa bila je jako pogođena kasnim mrazevima 2021., što je dovelo do znatnog smanjene proizvodnje vina, a vlasnici vinograda kažu da je prerano procijeniti razmjere štete ove godine.


PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com