Video: Ulice španjolskih gradova prekrivene pijeskom iz Sahare

Glavni španjolski grad Madrid osvanuo je prekriven žućkastom prašinom koju je donio vjetar iz afričke pustinje Sahare, piše Index. Topla zračna masa se premjestila prema Španjolskoj, obojivši nebo crvenkastom bojom, a takvo neuobičajeno pomračenje nastavilo se i danas. 

“Pješačila sam pola sata do posla, a kada sam stigla, džepovi su mi bili puni pijeska”, rekla je za Hinu 36-godišnja Raquel, stanovnica Madrida. “Jučer su me i oči žuljale”, dodala je. Parkirani automobili prekriveni su pijeskom, kao i ulice.

Izvor: Meteociel

Teže disanje

Tolika količina prašine potencijalno otežava disanje osobama starijima od 65 godina i djeci mlađoj od šest godina, kao i onima s astmom i alergijama, upozorile su zdravstvene službe. “Savjetujemo im izbjegavanje dugotrajnog boravka na otvorenom, držanje zatvorenih prozora te izbjegavanje većih fizičkih napora na otvorenom”, rekla je glasnogovornica hitne pomoći.

“Dolazak te zračne mase podigao je temperaturu zraka koja može dosegnuti 21 Celzijev stupanj”, izvijestila je pak španjolska meteorološka služba. Pijesak nošen zračnom masom stigao je i do Barcelone, drugog grada po veličini, te sjeverozapadnih dijelova Španjolske.

Izvor: Meteociel


PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com