Nakon Eunice Velika Britanija nalazi se pred novom jakom olujom Franklin

“Oluja Franklin” je novi niskotlačni sustav koji će Velikoj Britaniji i sjeverozapadu kontinenta donijeti jake vjetrove tijekom noći na nedjelju i u ponedjeljak ujutro, piše MetOffice.

Najnovija oluja slijedi nakon “burnog tjedna” u kojem su oluja Dudley i Eunice prethodno uz veliku materijalnu štetu i izgubljene živote zahvatile Ujedinjeno Kraljevstvo i dio sjeverozapadne Europe. Iako se očekuje da će udari vjetra tijekom oluje Franklin imati olujne udare prema prvim proračunima ipak će biti nešto niži od Eunice koja je uzrokovala čak dva crvena meteoalarma.

Veliko područje Sjeverne Irske pokrivena su narančastim upozorenjem na vjetar koje će biti na snazi ​​od ponedjeljka rano ujutro. Unutar područja upozorenja vjetar bi u izloženim obalnim područjima mogao imati udare od 128km/h, a u zaleđu obale između 96 do 112km/h! MetOffice upozorava da je moguća šteta na zgradama, a vjerojatno će doći i do poremećaja u odvijanju prometa.

Žuto vremensko upozorenje za vjetar pokriva i veći dio ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, osim sjeveroistoka. Unutar žutog područja upozorenja udari vjetra bit će od 104 do 120km/h u obalnim područjima, odnosno između 80 do 96km/h dalje u unutrašnjosti. Na obalama sjeverozapada Engleske i jugozapada Škotske u noći na nedjelju i rano ujutro u ponedjeljak nakratko bi udari vjetra mogli imati udare od 120km/h.

Središte oluje Franklin premještati će se na istok preko sjevera Škotske tijekom prvog dijela ponedjeljka, a najjači udari vjetar očekuje se na južnoj strani sustava. Meteorolog Andy Page rekao je: “Nakon vrlo jake oluje Eunice koja nas je zahvatila u petak, oluja Franklin će donijeti nove jake udare vjetra za mnoge krajeve Velike Britanije i to kasno u nedjelju i tijekom ponedjeljka, iako ne u istoj snazi kao kod oluje Eunice.”

Dodao je da “obalna područja Sjeverne Irske će dobiti najjače udare vjetra, koji bi na nekim mjestima mogli imati brzinu i do 128km/h. Izdana su narančasta i žuta upozorenja za vjetar, a ljudi bi trebali biti iznimno oprezni pred ovako opasnim vremenskim sustavom koji će donijeti udare vjetra od 80 do 96km/h za veći dio Ujedinjenog Kraljevstva tijekom nedjelje i u ponedjeljak.”

Žuto vremensko upozorenje također je na snazi ​​na sjeverozapadu Engleske, a velika kiša se očekuje kroz veći dio nedjelje.

U Škotskoj i na sjeveru Engleske u drugom dijelu nedjelje i u ponedjeljak moguć je i snijeg. Najveće akumulacije bit će u višim dijelovima otoka, što će podebljati centimetre od prethodnih oluja, a snijeg je moguć i u nekim nižim područjima na sjeveru.

Glasnogovornik RAC-a Rod Dennis izjavio je: “Uvjeti na cestama ostati će izazovni i tijekom vikenda. Budući da je vjetar i dalje jak, važno je da vozači ne riskiraju i izbjegavaju vožnju, stoga ih pozivamo da uspore i ostave dovoljno prostora između sebe i vozila ispred sebe.”

Izvor: MetOffice
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com