Zanimljivost: Koje automobile voze ljudi na sjeveru Rusije, gdje je zimi -50 Celzijevih stupnjeva?

Nedavno smo pisali o tome kako Rusima u Sibiru uspijeva održavati vozila na temperaturama koje su toliko niske da ih je teško i zamisliti. U ovom tekstu donosimo koji automobili su se pokazali najboljima u tim surovim predjelima i najčešći su odabir lokalnog stanovništva.

Nije lako biti vozač u Jakutiji, na Tajmiru i na Čukotki. Ali čovjek se prilagođava svim mogućim uvjetima, pa i tehniku prilagođava najnižim mogućim temperaturama. Možda ćete se začuditi, ali u tim krajevima uopće nisu popularni ogromni džipovi i pickupovi., prenosi Russia Beyond.

Jakutija je najveća i najhladnija regija Rusije. U ovoj republici su na dva mjesta – u Ojmjakonu i Verhojansku – zabilježene temperature oko minus 70 Celzijevih stupnjeva, a u Jakutsku, glavnom gradu regije, minus 50 uobičajena je pojava tijekom zime. Što se uopće može kretati po takvom vremenu?

Jakutsk. Temperatura zraka u gradu je -43 Celzijeva stupnja. Foto: Jevgenij Sofronjejev/TASS

Automobilski portal Drom sastavio je rang-listu najprodavanijih automobila u Jakutiji. Analizirano je preko 4 milijuna oglasa od 2015. do 2020. godine. Ispostavilo se da tijekom cijelog tog perioda prvih pet mjesta zauzimaju različiti modeli japanske marke Toyota koji su se pokazali kao vrlo dobri u zimskim uvjetima, a uz to i ne troše mnogo, što je vrlo važno, budući da mnogi vozači u Jakutiji ne gase motor i po nekoliko mjeseci, da se automobil ne zamrzne. Nakon Toyote u ruskim regijama najbolje se prodavala domaća Lada.

Larisa iz Jakutska vozi Toyotu Vitz ali nema garažu nego automobil drži ispod nadstrešnice. Ona je na svoje vozilo stavila dopunsko vjetrobransko staklo, nalijepila foliju na sva stakla da se ne hvata inje i stavila Webasto. “Webasto je odličan na temperaturama do -35. Ispod -40 se zamrzne mjenjač, a ispod -45 kotači dobivaju oblik kvadrata”, kaže ona. “Ali poslije pet-šest kilometara lagane vožnje već poprimaju svoj prirodni oblik.”

Parkirani automobili pokriveni ceradama u Jakutsku. Foto: Andrej Sorokin/Sputnik

Od ruskih automobila na sjeveru popularan je suvremeni terenac UAZ “Patriot”, a također i minibus tipa “Buhanka” koji je nastao još u sovjetsko doba.  “UAZ je glavno prijevozno sredstvo u Republici Sahi. Koriste ga službe hitne pomoći, policija, međugradski prijevoznici, prijevoznici tereta, privatnici i kompanije. Najčešće se koristi model UAZ 2206 ’Buhanka’ i njegove modifikacije”, kaže mještanin Vladimir Popov. Gotovo svi takvi minibusi adaptirani su za jake mrazove, imaju pojačanu ramu i dodatno grijanje. Ponekad je sve toliko prerađeno da od “Buhanke” ostane samo dizajn.

Buhanka
Foto: Denis Koževnjikov/TASS
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com