Video: Saharska pustinja ponovno pod bijelim pokrivačem

Foto: Karim Bouchetta

Zadivljujuće slike pješčanih dina u Sahari prekrivenih snijegom ponovno se mogu vidjeti nakon što je snijeg koji je toliko rijetka pojava u tom dijelu svijeta ponovno padao prethodnih dana.

Temperature zraka pale su na -2°C kada je Karim Bouchetata prekojučer snimio fotografije u blizini grada Ain Sefra na sjeverozapadu Alžira.

Područje je već viđalo snijeg jer je okruženo planinom Atlas no taj je fenomen još uvijek rijedak jer je snijeg vidio samo pet puta u posljednje 24 godine – 1979., 2016., 2018. i 2021. godine.

Pustinja je poznatija po vrućoj i suhoj klimi pa se snijeg rijetko pojavljuje jer obično nema dovoljno vlage u zraku unatoč tome što noću može biti jako hladno.

Katim je također snimio slike pustinje Sahare prekrivene snijegom i u siječnju prošle godine. 2016. godine, snijeg je pao na naseljenom području pa su djeca pravila snjegoviće i čak su se sanjkali po pješčanim dinama.

Dvije godine kasnije, pustinja je bila prekrivena sa 45 cm dubokim snijegom nakon velike zimske oluje – drugi puta u 37 godina.

Karim je tada rekao: “Bili smo stvarno iznenađeni kada smo se probudili i vidjeli toliko snijega.”

Kako smo već pisali posljednjih godina snijeg u Sahari je sve češća pojava.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com