U Gorskom kotaru i u Lici palo 40cm snijega!

Hladna fronta koja je sa svojom glavninom pogoršanja protutnjala preko nas tijekom protekle noći kako se i očekivalo donijela je izraženije pogoršanje vremena uz zahlađenje, lokalno obilne oborine i jak vjetar.

U večernjim satima prodorom hladnog zraka u gorskim krajevima zemlje došlo je do prelaska kiše u snijeg. Njega je prema mjerenjima DHMZ-a postaja najviše palo na području Parg-Čabar i Plitvica koji su jutros osvanule pod snježnim pokrivačom debljine od čak 40cm.

Ovako obilnom snijegu kumovalo je izraženo grmljavinsko nevrijeme koje je zahvatilo Kvarner pa su goranski krajevi dobili dobitnu kombinaciju za obilan snijeg.

U ostatku Like i Gorskog kotara debljina snježnog pokrivača je između 6 i 33cm, a u nizinskim krajevima središnjeg dijela zemlje 2cm su izmjerena u Karlovcu i 1cm u Hrvatskoj Kostajnici.

Glavnina pogoršanja u sjeverni dio Dalmacije došlo je u prvom dijelu noći kada je prvo zadarsko, a zatim i dio šibenskog područja zahvatilo grmljavinsko nevrijeme u kojem je lokalno bilo i tuče. Prema mjerenjima AMP-ova palo je u prosjeku od svega par litara kiše koliko je izmjereno u oblačnom području do 18 litara u zaleđu.

Kako javlja HAK zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvoreni su:

  • autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje;
  • državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;
  • Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Sv. Marije Magdalene;
  • Paški most.

U većem dijelu Like i Gorskog kotara zabrana je ili je na snazi ograničenje prometa za kamione dok za osobne automobile je potrebna zimska oprema.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com