Snježni pokrivač u svijetu na kraju 2021.godine na rekordnim razinama

Iako to na prvu u Dalmaciji tako danas ne izgleda i u kojoj zimoljupci muku muče sa proljetnim temperaturama zraka vjerovali ili ne na svjetskoj razini snijega u ovakvim rekordnim količinama za ovo doba godine odavno nije bilo toliko. Vjerujemo da će i u ovim pandemijskim uvjetima biti puno onih koji će ovih dana krenuti put visina u potrazi za snježnim kraljevstvom pa vam donosimo pregled situacije kako kod nas tako i na brojnim skijalištima Europe, SAD, Kanade i Japana.

Nažalost snijega u Hrvatskoj gotovo pa da i nema, ali to nije se za čuditi jer snijeg u našoj zemlji u zadnjim desetljećima gotovo da je postao rijetkost i uz višednevno zadržavanje uglavnom ga se može naći u Gorskom kotaru, oko Plitvica ili na vrhovima Velebita gdje ga jutros ima tek siromašnih 13cm.

Zavižan, izvor: DHMZ

Ništa bolja situacija izgleda nije niti u susjednoj BiH pa jutros Fedaralni hidrometeorološki zavod respektabilnu količinu snijega javlja samo sa Bjelašnice gdje je visina snježnog pokrivača 76cm. Na Jahorini prema podacima tamošnjeg skijaškog centra visina snijega je 50cm.

Bjelašnica 02.01.2022., izvor: ski.ba

Puno bolja situacija je na Alpama pa nakon velikih snježnih oborina početkom prosinca Alpe su prošli tjedan zabilježile ustaljeni vremenski period prije nego što je tijekom vikenda stigao novi snijeg. U Švicarskoj je bilo dobrih snježnih oborina tijekom vikenda pa je Engleberg prošlog vikenda izvijestio 30cm, dok je Verbier imao 40cm snijega. U Francuskoj je proteklih dana bilo malo snijega s pristojnim ukupnim količinama, a mnoga odmarališta primila su 30cm u proteklom tjednu, a najviše Val d’Isere 50cm u 24 sata. Slična priča je i u Austriji s odmaralištima u Arlbergu koji su jučer imali 25cm prije nego što se vrijeme razvedrilo. U Italiji je tijekom vikenda bilo nekoliko snježnih pljuskova, no palo je samo nekoliko centimetara snijega, no generalno situacija sa snježnim pokrivačem je zadovoljavajuća.


Val d’Isere 29.12.2021.

Bio je to tjedan ogromnih količina snježnih oborina diljem zapadnog SAD-a, u odmaralištima Sierras, Cascades i Rockies.. Najveća vijest je ogromna količina snijega u Kaliforniji tijekom prošlog tjedna, gdje je odmaralište u Tahoeu imalo najsnježniji prosinac ikad, a većina zimovalištva izvještava o mjesečnom iznosu većem od pet metara!

Mammoth je također srušio rekord snijega prošlog tjedna s napadalih 2,5 metara snijega u proteklih sedam dana, uključujući još 20cm prekojučer. Ukupan prosinac iznosi oko četiri metra, što ga čini jednim od najsnježnijih prosinca dosad!

Na vrhuncu oluje vjetrovi su udarali 200 km/h preko vrhova u Sierrasima, što je dovelo do zatvaranja žičara i odmarališta jer su zimske službe rješavale opasnosti od lavina i čišćenja snijega. Kada su nepovoljni vremenski uvjeti popustili odmarališta su otvorena, a prognoza za naredne dane je pretežno lijep vikend uoči nove oluje sljedećeg tjedna.

Druge regije diljem SAD-a također su imale obilje snijega tijekom prošlog tjedna i iako su ukupni količine bile manje od Sierrasa, još su aktualne impresivne ukupne količine napadalog snijega u Jackson Holeou koji je primio 90cm u posljednjih pet dana, 45-95cm u odmaralištima u Coloradu i 60 -75cm u Utahu. Prognoza je dobra za Rockies, posebno u Utahu i Wyomingu gdje su sedmodnevni prognozirani ukupni iznosi u rasponu od 1-1,5 metara. Slična će priča biti i na pacifičkom sjeverozapadu gdje bi Mt Baker mogao vidjeti 1,5 metara snijega od nedjelje do sljedeće srijede!


Palisades Tahoe , izvor: Jeff Engerbretson

Iako je tijekom proteklog tjedna bilo malo snijega u kanadskoj BC i Alberti, bilo je vrlo hladno s niskim temperaturama zraka i opasnošću od smrzavanja zbog čega su neka odmarališta zatvorena ranije tijekom tjedna. Dnevne maksimalne temperature zraka pale su na -21°C u Alberti, dok je za Božić Marmot Basin izmjerio -31°C! Međutim, prošlog vikenda bilo je pristojnih količina snijega, Castle Mountain je primio 50cm, dok su Lake Louise i Sunshine imali 22cm. Nakon toga je ovog tjedna uslijedilo još snijega, a Castle Mountain je zauzela najviši tron sa nešto više od jednog metra snijega.

Odmarališta u Britanskoj Kolumbiji također su uživala u dobrim snježnim oborinama tijekom Božića, posebno u unutrašnjosti zimovalištva, pri čemu je Fernie dobio 78cm tijekom dva dana, Whitewater 67cm i Red Mountain 45cm. Hladna arktička zračna masa također je dovela do pada temperature zraka u cijeloj regiji s vedrim nebom i temperaturama zraka i do -25°C!

Ovog vikenda očekuje se još jedna oluja s povremeno jakim snježnim obrinama, pa će Whistler Blackcomb prema 7-dnevnoj prognozi dobiti čak 88cm novog snježnog pokrivača! Snijeg se predviđa i dalje u unutrašnjosti, ali ukupni će iznosi biti dostam skromniji. Revelstoke očekuje 20cm od nedjelje do utorka, dok bi u Lake Louiseu trebao biti 15cm.

Whitewater Ski Resort , foto: Whitewater Ski Resort

Japanski Niseko je u proteklih 12 dana dobio više od metra snijega, a Furano 85cm u posljednja dva tjedna. Prognoza je dobra s hladnim temperaturama i još snijega, pa Niseko očekuje još 45cm u sljedećem tjednu, dok bi Furano trebao vidjeti 35cm.

Niseko, Japan



PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com