Tjedna prognoza: Do sredine dana stabilno, a zatim promjenljivo

Ovog tjedna iako će se naši krajevi naći u polju povišenog tlaka zraka zbog kruženja po visini vlažnog i nestabilnog zraka vrijeme neće biti posve stabilno i to osobito od sredine dana na kopnu, a noću lokalno i na moru.

Jutros na cijelom području prevladava vedro vrijeme uz slab vjetar sjevernih i sjeverozapadnih smjerova, dok su temperature zraka ugodne i kreću se od 19 do 23°C. U nastavku dana i to osobito poslijepodne doći će do porasta naoblake, a na podinarskom području lokalno može biti slabih pljuskova. Navečer će se naoblaka djelomice do potpuno raskinuti, a povremenih slabih pljuskova može biti na otvorenom moru. Uz slabu do umjerenu tramontanu i buru, a na moru od sredine dana sjeverozapadni vjetar temperature zraka biti će u rasponu od 18 do 24°C.

Promjenljivo vrijeme uz dosta oblaka i povremene lokalne slabe pljuskove koji će biti učestaliji u drugom dijelu dana prevladavati će i u ostatku tjedna pri ćemu će tijekom četvrtka i petka biti najstabilnije dok će u drugom dijelu vikenda prema sadašnjim prognostičkim materijalima biti najnestabilnije. Uz slabe vjetrove sjevernih i sjeverozapadnih smjerova temperature zraka će se zadržati u višegodišnjim prosjecima i kretati se od 15 do 22°C.

Izvor: Meteoadriatic

Ovakve vremenske prilike koje se očekuju u tjednu pred nama su dosta nezahvalne za prognoziranje jer se modeli do sada i nisu pokazali baš pouzdanima i preciznima kada na vremenske prilike djeluje visinska ciklona. Ono šta je sigurno da će dosta nestabilno biti u unutrašnjosti zemlje i u susjednoj BiH gdje će od sredine dana lokalno doći do razvoja izraženijih grmljavinskih nestabilnosti te mjestimice obilnijih oborina. Stablinije će biti uz obalu ali uz dosta oblaka od sredine dana i tu postoji mogućnost za poneki slab pljusak.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com