Obilna kiša u Sahari uzrokovala i defecit uragana na Atlantiku

Afričke saharske države Mali i Mauritanija trenutačno se suočavaju s neuobičajeno visokim količinama kiše koje uzrokuju bujice i stavaranje jezera u depersijama.

Jedan od ključnih čimbenika za ovakvu promjenu o kojoj smo pisali nedavno je pomicanje Intertropske zone konvergencije (ITCZ) sjevernije nego inače.

Ovo bi mogao biti jedan od razloga zašto je Atlantik dosad imao tako malo uragana. Tropski sustavi, koji se često razvijaju u uragane, nisu tako snažno dolazili iz središnje Afrike.

To je, u kombinaciji s rekordno pozitivnom sjevernoatlantskom oscilacijom (NAO), promijenilo vremenske obrasce diljem Atlantika i Afrike. Ova promjena dovela je do više kiše u regijama poput Sahela i pustinje Sahare, gdje se nalaze Mali i Mauritanija i do sada, manje uragana.

Stanovnici grada Ain Sefra u središnjem dijelu Alžira tako su ovih dana bili iznenađeni kada su nakon jake kiše vidjeli kako se u pustinji stvorilo ogromno jezero, rijedak prirodni fenomen koji se pojavljuje tek nakon veoma jakih kiša.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com