Temperatura mora i sa lokacije Punta Planke

U sklopu automatske meteorološke postaje Punta Planka ili rt Ploča koja se nalazi na najisturenijem dijelu Jadrana prema otvorenom moru i Italiji postavljena je automatska plutača za mjerenje površinske temperature mora, inače 15 u našem sustavu.

Podaci sa ove lokacije će biti zasigurno zanimljivi jer će pokazati situaciju i temperaturu mora na otvorenom dijelu obale koja je izložena valovima i morskim strujama u odnosu na ostale lokacije koje su postavljene u sklopu uvala i lučica, odnosno na plažama.

Primjerice prije nekoliko dana za vrijeme pojačanog sjeverozapadnog vjetra i visokih valova temperatura mora se na ovom dijelu obale spustlia ispod 22 stupnja dok je na drugim bila od 25 do 27 stupnjeva.

Temperatura mora i boćate vode donjeg toka rijeke Krke dobiveni su mjerenjem automatskih sondi i bova u sklopu Šibenik Metea. Interval mjerenja ovisno o lokaciji iznosi od 1 do 15 minuta ili dostupnosti veze i kvalitete signala koja se vrši na frekvenciji od 433Mhz . Uređaji se postavljaju prema standardu za mjerenje temperature mora i voda i to na mjestu gdje dubina nije manja od 1.8m, a osjetnik je potopljen na dubini od 0.5m do 30cm.

Opis, stanje i visina valova dobiveni su korištenjem Beaufortove i Douglasave skale na osnovu podataka dobivenih mjerenjem vjetra na AMP u sklopu Šibenik Meteo na lokacijama gdje se nalaze sonde i bove.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com