Na današnji dan 1988 Šibenik pogodio katastrofalan požar

Šubićevac, 04.08.1988. Foto FB grupa Iz Šibenika si ako

Na današnji dan, 4. kolovoza 1988 godine, Šibenik je doživio i preživio jedan od najjačih i najgorih požara koji je neposredno zaprijetio stambenim zgradama i kućama, a u dvodnevnoj bitki sa vaterenom stihijom osim lokalnih vatrogasnih snaga sudjelovala su i brojna druga vatrogasna društva iz cijele zemlje, tadašnja JNA, radnici i brojni građani koji su se na poziv Civilne zaštite bili odazvali.

Ljeto 1988 godine obilježili su brojni požari na šibenskom području pa su vatrogasci bili na stalnim intervencijama kao i tog dana kada je požar prvo izbio u primoštenskom zaleđu.

Nedugo zatim požari su se proširili na Jadrtovac i Morinjski zaljev čiju borovu šumu su uz kanadere branila i dva remorkera. Nešto kasnije buknilo je i na Bikarcu te nošen jugom požar se vrlo brzo širio prema Šibeniku i došao do gradskog naselja Vidici gdje se vatrena stihija sa brda Kamenar prebacila preko magistrale i spustila se sve do prvih kuća i izazvala pravu paniku među stanovnicima koji su evakuirani, a od vatrene stihije kuće su spasili splitski vatrogasci koji su uz kolege iz Biograda, Knina, Zagreba te brojnih drugih gradova i mjesta stigli u pripomoć. Vatra je svoj put nastavila prema Šubićevcu gdje su građani u panici napuštali zgrade i uputili se prema obali. Južnim vjetrom nošena vatrena buktinja stigla je sve do kamenoloma Izgradnje i benzinske pumpe u Njivicima nakon čega je vjetar okrenuo na buru.

U narednim danima vlasti su potvrdile da je u požarima oko Šibenika tih dana bilo i žrtava, odnosno jedan poginuli te nekoliko njih ozljeđenih od vodene bombe kanadera te još nekoliko u prevrtanju vodičke cisterne na magistrali koja je bila gotovo dva dana zatvorena za promet.

Grad je ostao bez struje, a posebno je bilo kritično za TLM koji je nije imao oko 2 sata vremena što je bilo vrlo opasno za proces elektrolize jer nakon nestanka struje duljeg od šest sati dolazi do velike gospodarske štete što se i dogodilo vrlo brzo u danima rujanskog rata 1991 godine.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com