Spas za vatrogasce: Pljuskova narednih dana lokalno će biti i u Dalmaciji

Foto: Ivan Ivičin

Nastavlja se izuzetno teška situacija po pitanju požara u Dalmaciji koja je jutros prepuna dima koji je vjetrom nošen sa brojnih zgarišta u zaleđu. Spas vatrogascima bila bi jedino jedna dobra kiša koja bi požare ugasila i natoplia žednu zemlju i time ujedno smanjila požarni index.

A to bi se narednih dana prema prognostičkom modelu upravo moglo i dogoditi jer manja promjena vremena je na vidiku, a ovoga puta koliko toliko mogla bi zahvatiti i Dalmaciju.

Nad Jadranom se zadržava polje malo sniženog tlaka zraka, a istodobno mu se sa sjeverozapada po visini približava vlažan i nestabilan zrak koji bi prema nekim prognostičkim modelima već ove noći mogao donijeti lokalno sasvim slabe oborine. Nešto konkretnije oborine u najavi su u noći sa petka na subotu kada se sa mora očekuje premještanje neverina te tijekom subote i to u obliku lokalnih nestabilnosti do kojih će doći od sredine dana u zaleđu.

Vjetar će danas oslabiti i zbog najavljene promjene postupno okrenuti na južne smjerove, na moru slabo jugo i jugozapadnjak dok u zaleđu gotovo pa tiho što će ići na ruku vatrogascima u obuzdavanju vaterne stihije.

Iako se ne očekuju neke velike količine kiše u ovakvoj situaciji svaka kap dobro dođe, a koliko će ih stvarno biti i gdje sve donosimo sa više detalja u sutrašnjoj vikend prognozi.


PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com