Povratak La Nine i prvi pokazatelji kakva bi nam mogla biti jesen

Severe Weather Europe SWE na svom portalu objavio je prve analize kakva bi mogla biti globalna jesen u kontekstu povratka La Nine, odnosno anomalnog hlađenja ekvatroijalnog dijela Pacifika koji za posljedicu ima povećanje oborina u Australiji i dijelu Azije, a promjene u klimi značajne su i u Sjevernoj Americi. Iako je utjecaj ovog fenomena manje izražen u Europi dugogodišnjim praćenjem uvidjelo se da i na starom kontinentu postoje određeni vremenski obrasci što su pojedini prognostički modeli u svojim prvim analizama ovih dana i objavili.

Tako u periodu La Nine na Atlantiku dominira polje visokog tlaka zraka, a ciklonalna središta se nalaze sjevernije prema Islandu i Grenlandu što za stari kontinent znači blok situaciju uz manje oborina u zapadnom dijelu te nešto više prema istoku i jugu. Temperaturno pokazatelji su na tragu pozitivne temperaturne anomalije gotovo na cijelom kontinentu što je već kontinuitet zadnjih godina. EC model je ipak nešto suzdržaniji po pitanju oborina pa gotovo za cijeli kontinent prognozira sušniju jesen i manjak oborina.

Očekivana oborinska anomalija za razdoblje jeseni 2024

Osvrt je napravljen i na Polarni Vortex, ciklonalni vrtlog koji se formira u kasnu jesen nad Sjevernim polom koji ima značajan utjecaj na vrijeme i hladne prodore prema kraju jeseni te znatnije zimi i u rano proljeće. Višegodišnji podaci su pokazali da je za perioda La Nine Vortex nešto slabiji što za posljedicu može imati njegovo pucanje, a samim time i spuštanje hladne zračne mase nešto češće nego prijašnjih godina prema južnim širinama, odnosno na Sjevernu Ameriku, Europu i Aziju.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com