Berly prešao u uragan 5 kategorije

Uragan Beryl, trenutno 5 kategorije, kreće se u pravcu zapad-sjeverozapad preko Karipskog mora i očekuje se da će danas 2. srpnja proći u razini poluotoka La Guajira, potencijalno uzrokujući jak vjetar, obilne oborine i visoke valove.

Uragan Beryl je najranija oluja koja je dosegla snagu kategorije 5 ikada zabilježenu na Atlantiku. Rekord je oborila za više od dva tjedna, a prethodni rekorder za najraniju kategoriju 5 bio je uragan Emily i to 16. srpnja, tijekom hiperaktivne sezone uragana na Atlantiku 2005. godine, napominju na portalu Severe Weather te navode da je jedan od razloga zašto je Beryl ojačao do uragana kategorije 5 iznimno visoka razina topline u oceanu.

Sutra u večernjim satima po lokalnom vremenu očekuje se da će udariti od Jamajku donoseći toj karipskoj zemlji potencijalno opasne vremenske prilike, a osim jakog vjetra i obilnih oborina velika prijetnja će biti i valovi i plima koja je gotovo popratna pojava uragana.

Nakon Jamajke očekuje se da će uragan svoj put nastaviti prema poluotoku Yucatan pa su potencijalno u opasnosti dio Meksika, Belize i Kuba.

Potencijalno kretanje uragana Beryl

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com