Tunguska eksplozija

Na današnji dan 1908 godine u 07:14h po lokalnom vremenu iznad rijeke Podkamenaja u Tungoskoj, u Sibiru, dogodio se jedan do danas ne sasvim razjašnjen događaj eksplozije koja je po količini oslobođene energije bila gotovo jednaka termonuklearnoj bombi, odnosno jačini između 10 i 15 megatona.

Procjenjuje se da je događaj obuhvatio područje od 2000 km2 i uništio 60 milijuna stabala. Čak su i putnici Transsibirske pruge, udaljene oko 600 km, svjedočili o potresima i svjetlima na nebu dok je poznato da je jedan lovac preminuo od snažnog udarnog vala, a moguće je da je poginulo i više ljudi.

Eksploziju su registrirale seizmološke stanice diljem Euroazije. U nekim mjestima podrhtavanje tla bilo je snažno kao da je potres magnitude 5,0 na Richterovoj ljestvici. Također se kao nuspojava pojavila fluktuacija u atmosferskom tlaku koja je bila dovoljno jaka da se uočila u Velikoj Britaniji. Tijekom sljedećih dana, noćno nebo u Aziji i Europi bilo je tako osvijetljeno da se u Londonu moglo čitati novine.

O samom događaju postoje brojna zapisana svjedočanstva pa i od Ilja Tiganova koji je u vrijeme događaja imao 19 godina. Prema njegovom iskazu jednu ili dvije noći prije događaja nebo je bilo sjajno kao u zoru ali da to nije bila polarna svjetlost koju je vidio mnogo puta ranije, jer se polarna svjetlost jedva vidi na ljetnom suncu. Odjednom je cijelo nebo bilo jako svijetlo, prisjeća se Ilja Tiganov, koji te svijetle noći nije mogao zaspati. On nije bio jedini jer ni ostali stanovnici nisu mogli spavali, a psi su neprekidno lajali i zavijali. Ujutro je Tiganov bio užasnut kada je vidio kako na nebu s njegove lijeve strane nešto što je izgledalo kao “drugo sunce” leti duž obale rijeke Podkamenaja Tunguska, i bilo je čak i svjetlije od pravog sunca nakon čega je usljedila jaka tutnjava, jača od svake grmljavine.

Geokemijske analize tla oko mjesta eksplozije ukazuju na sudar malog kamenog asteroida i Zemljine atmosfere. Procjenjuje se da je asteroid promjera 50-60 metara udario u atmosferu iz smjera istok-jugoistoka, brzinom od oko 27 km/s, raspao se te detonirao na visini između pet i deset kilometara bez posljedičnog udarnog kratera.

Rezultat najnovije ruske studije, iz 2020 godine, kaže da je “događaj u Tunguskoj izazvan tijelom željeznog asteroida, koje je prošlo kroz Zemljinu atmosferu i nastavilo ići u orbitu blizu Sunca”. Ovo se sada smatra jedinom uvjerljivom teorijom koja dovoljno objašnjava činjenicu da na površini Zemlje nije ostalo ništa od “Tunguskog objekta”.

Prevladavajuća hipoteza u sovjetsko vrijeme bila je da je objekt ledeni komet. Međutim, toplina nastala trenjem objekta o Zemljinu atmosferu potpuno bi otopila ledeno tijelo pri približavanju. Kameni meteor također bi se raspao na komade zbog povećanog pritiska kada Zemljin zrak prodre u leteće tijelo kroz mikropukotine. Samo su željezni meteori dovoljno stabilni da održe svoj fizički integritet, tvrde znanstvenici u studiji.

Dakle, najvjerojatnija je hipoteza da je objekt bio željezno tijelo promjera oko 100 do 200 metara, koje je letjelo 3000 kilometara kroz atmosferu. Međutim ova kao i one prethodne teorije u kojima se spominjao i pad NLO-a još uvijek čekaju širu potvrdu znanstvene zajednice.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com