Ogromna količina saharskog pijeska na putu je prema Karibima i američkom kopnu

Screenshot Fox

Najveće izbijanje saharskog pijeska ovog ljeta kreće se preko Atlantika ograničavajući razvoj tropskih sustava te ozbiljno utječe na kvalitetu zraka diljem Kariba, prenosi Fox.

Količina saharskog pijeska u ovom dijelu Atlantika do sada je bila ispod višegodišnjeg prosjeka ali kada su vremenski obrasci prešli na ljetni režim pijesak koji je imao uglavnom sjevernu putanju prema Europi sada mjenja smjer i ide prema zapadu u Atlantski bazen.

Prema američkoj NOAA-i, zrak koji okružuje saharski zračni sloj (SAL) ima oko 50% manje vlage od tipične atmosfere, što znači da prisutnost SAL-a može biti štetna za stvaranje oblaka i grmljavinsku aktivnost.

Trenutni tropski sustavi nad Atlantikom

Značajne količine prašine i suhog zraka uobičajene su nad Atlantikom tijekom prva dva i pol mjeseca sezone uragana i pomažu u ograničavanju stvaranja ciklona.

Ovo posljednje izbijanje saharskog pijeska nad Atlantik vjerojatno će zadržati sve poremećaje u daljnjem jačanju i razvoju najmanje tjedan dana, ako ne i dulje.

Obalne zajednice duž poluotoka Floride i Meksičkog zaljeva te osobito Karibi navikle su vidjeti oblake saharskog pijeska tijekom ljeta što može izazvati zamućenost neba, smanjiti uvjete za nastanak oborina te utjecati na kvalitetu zraka kada se spuste na nižu visinu u vidu iritacije očiju, nosa i grla.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com