Snježna oluja na Himalaji usmrtila 9 planinara

HIMALAJA, pogled na Ama Dablang

Najmanje devet indijskih planinara poginulo je sredinom tjedna na Himalaji nakon što su ostali zarobljeni tijekom snježne oluje, priopćile su vlasti, te dodale da su spasilačke ekipe helikopterom preuzela njihova tijela kao i petero preživjelih koje su prevezeni na sigurno.

Indijske zračne snage podijelile su u snimke na kojima se vidi kako spasilački timovi rade u blizini helikoptera u snijegom prekrivenim planinama.

Foto: Indijske zračne snage

Skupina penjača iz južne države Karnataka našla se pogođena obilnim snježnim oborinama u udaljenim planinama države Uttarakhand u sjevernoj Indiji, rekao je Krishna Byre Gowda, regionalni ministar Karnatake.

“Snijeg se pojačao u mećavu. Do 18 sati dva planinara su umrla uslijed loših vremenskih prilika. Snijeg i vjetar onemogućili su im daljnje kretanje, a vidljivost je pala na nulu. Skupili su se zajedno tijekom noći u kojoj je još njih nekoliko preminulo”, napisao je Gowda u objavu na društvenim mrežama.

Vodič s grupom obavijestio je spasitelje o situaciji u utorak navečer nakon što su neko vrijeme pješačili kako bi pronašli vezu s mobilnom mrežom, a timovi su stigli na mjesto rano u srijedu, dodao je ministar.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com