Hladna fronta otpuhala ljeto u proljeću

Hladna fronta očekivano je najavama prognostičara otpuhala sa ovih prostora toplu zračnu masu koja je prethodnih dana donijela rekordno visoke temperature zraka, lokalno i preko 30-tak stupnjeva, pri tome oboriviši brojne temperaturne rekorde za travanj.

Jučer smo tako svjedočili vrlo zanimljivom meteorološkom fenomenu nagle promjene vremenskih prilika u kratkom vremenskom periodu. Naime još tijekom prvog dijela dana mjerile su iznadprosječno visoke temperature zraka koje su prelazile i više od 25 stupnjeva da bi prolazom sustava one u svega sat vremena spustile se za više od 20-tak stupnjeva pri čemu su oborine u višim krajevima sjeverozapadnog dijela zemlje prelazile u susnježicu i snijeg.

Snijeg je sinoć padao i u gorskim djelovima zemlje što je primoralo aktivaciju zimskih službi na održavanju prohodnosti cestovnih pravaca, a obzirom na akumuliranu toplinu od prethodnih dana na tlu ga se vrlo malo zadržalo pa prema mjerenjima DHMZ-a jutros od 8h za spomenuti da ga je primjerice u Delnicama bilo svega 2cm.

Glavnina pogoršanja vremena sjevernu Dalmaciju zahvatila je u predvečernjim satima, prvo šire zadarsko područje, a iza 19h i šibensko. Kako to već biva kod ovakvih prodora fronta je “zapela” kod Rogoznice i tek u noći cijelo područje Šibensko-kninske županije našlo se pod utjecajem hladne zračne mase koja je spustila temperature zraka za 10 do 15 stupnjeva. Hladne fronte sa sjevera kontinenta u pravilu ne donose značajnije količine oborina, a ono što ih i bude bura posuši pa količine koje su izmjerene uglavnom su zanemarive.

U nastavku dana kao i narednih dana djelomice do pretežno sunčano vrijeme uz buru i sjeverozapadne vjetrove koji će prema večeri oslabiti ali i ponovno pojačati tijekom petka. Temperatuire zraka osjetno niže nego prethodnih dana uz dnevni hod od 8 do 18, a u danima vikenda još hladnije za dva do tri stupnja niže temperature zraka.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com