Vakula otkrio što nas nakon jučerašnjeg snijega očekuje u narednim danima

Mnogi su bili skeptični da će nakon jake južine padati snijeg, no meteorolozi su ga najavljivali i on se ostvario, izjavio je sinoć Zoran Vakula u središnjem Dnevniku HRT-a.

Srećom, djeluje mi, barem prema sadašnjim podacima, da neće biti onih pola metra, 40 cm, ali mislim da je i ovo svakako za upozorenje. Evo, najnoviji podatak Državnog hidrometeorološkog zavoda u 19 sati – Ogulin ima 22 cm snijega, što nije mala količina u vrlo kratkom vremenu. Pleso ima 17 cm, Parg 20 cm, Zavižan 18 cm, Karlovac 15 cm. Dakle, velika promjena i najavljivana, iako nam nisu vjerovali. Nažalost, ono što me najviše smeta, kad Državni hidrometeorološki zavod objavi upozorenje, i to ne samo žutog, nego narančastog, pa čak i crvenog stupnja – najvišeg, opet imamo nesavjesne vozače koji krše propise, naglasio je meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Do kada će padati snijeg, što nakon 

Vakula je najavio i što možemo očekivati tijekom noći i sutrašnjeg dana.

Očekuje se slabljenje oborine, što znači slabljenje snijega, odnosno susnježice u unutrašnjosti Dalmacije, ali će ta susnježica prelaziti u snijeg, tako da će gotovo sigurno i unutrašnjosti Dalmacije biti i snijega, vjerojatno i snježnog pokrivača, tanjeg, kao što je primjerice u Senju u 19 sati bilo 3 cm, i to uz buru. Upravo će ona stvarati još veće probleme. Buretina – olujna, čak i orkanska bura! Do sada su zabilježeni udari bure negdje oko 140 km/h. Vrlo vjerojatno, gotovo sam siguran, da će tijekom noći biti i žešće bure, koja će potrajati tijekom subote sve do večernjih sati. Stoga će se nastaviti ograničenja u prometu sve do sutra navečer. Nakon toga, u nedjelju slijedi stabilizacija vremenskih prilika i u smislu vjetra, ne samo oborine, prognozirao je Vakula.

Otkrio je kakvo nas vrijeme očekuje nakon nedjelje te komentirao stav da ove godine zime baš i nije bilo.

– Sada kako se uzme, ovisi. Imali smo pretopli početak siječnja, pa nakon toga hladno razdoblje, pa opet toplina, neuobičajena, čak i rekordna jučer, primjerice, mjestimice u istočnoj Hrvatskoj. Sada ponovo malo niža temperatura, ali sve skupa kad se zbroji već sada, prvih 19 dana je toplije od prosjeka za siječanj, iako smo imali naleta zime. Vrlo velika vjerojatnost da će ponovo zatopliti, ali ne na one vrijednosti kakve smo imali jučer, prekjučer, kazao je Vakula.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com