Nakon današnje neuobičajne topline slijedi zahladnjenje, kiša, bura i snijeg

Duboka ciklona s Atlantskog oceana premještat će se narednih dana preko zapadne Europe k srednjoj i istočnoj, a na svojoj južnoj strani povlačiti topli zrak s juga prema Alpskom i Dinarskom području što će dodatno podržavati razmjerno jaka zapadna i jugozapadna visinska zračna struja. Sa sjevera će se spuštati hladan zrak na stražnjoj strani spomenute ciklone. Hladna fronta prelazit će preko našeg područja u prvom dijelu petka (Slika 1) uz osjetan pad temperature zraka i naglu promjenu smjera vjetra, stvarajući plitku ciklonu u zavjetrini Alpa koja će se u južnom Jadranu zadržati do subote, podržavajući velike razlike u tlaku zraka duž obale i osobito između obale i unutrašnjosti.

Slika 1. Sinoptička karta za petak 19. 1. 2024. u 00 UTC. Izvor: DWD

Današnja južina donosit će vrlo topao i vlažan zrak iz zapadnog Sredozemlja. Temperatura će u četvrtak biti iznadprosječno visoka u svim krajevima Hrvatske za doba godine, a osobito neuobičajena za unutrašnjost i gorje.

Slika 2. Temperatura (°C) i visina izobarne plohe (gpdam) AT 500 hPa za 17. siječnja 2024. u 18 UTC i 19. siječnja u 18 UTC. Izvor: ECMWF

U većini zemlje već od četvrtka ujutro bit će 10 °C i više, poslijepodne između 12 °C i 17 °C. Zatim će tijekom razdoblja od samo 12 sati, od četvrtka poslijepodne do petka ujutro, u mnogim mjestima naglo pasti za 10 °C pa i za 15 °C, moguće ponegdje i više.

Slika 3. Animacija promjene temperature u razdoblju 17. – 20. siječnja 2024.

S padom temperature kiša će u petak u unutrašnjosti prelaziti u susnježicu i snijeg kojeg do kraja dana može biti i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije. U Gorskoj Hrvatskoj već do sredine dana može biti debljeg snježnog pokrivača (Slika 4).

Slika 4. Prognozirana debljina snježnog pokrivača do petka 19. siječnja 2024. u 12 UTC. Izvor: ECMWF

Prolazno jaki udari sjevernog vjetra na kopnu u petak početkom dana razmjerno će brzo slabjeti. Na Jadranu će istovremeno zapuhati bura i jačati, najprije na sjevernom dijelu pri čemu podno Velebita uz orkanske udare tijekom petka može donositi snijeg do obale. Vjetrovito će ga na Jadranu biti i u subotu, stoji u priopćenju DHMZ-a.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com