Do večeri jaka bura i zahlađenje

Ciklona koja je jučer Jadranu donijela pogoršanje vremena praćeno kišom i jakim jugom popunjava se i sporo odmiče na istok, a sa sjevera Europe uz pritjecanje osjetno hladnog zraka jača anticiklonalni greben.

Jutros na području sjeverne Dalmacije prevladava djelomice do pretežno oblačno vrijeme, a slabe kiše još uglavnom ima prema otvorenom moru. Puše slaba do umjerena bura, prema jugu i na moru jugo i levanat. Temperature zraka su ujednačene na cijelom području i kreću se u rasponu od 7 do 9 u zaleđu, odnosno 9 i 12°C uz obalu i na otocima.

U nastavku dana bura će jačati i u predvečerje kako to običava na ovim prostorima “grunuti” svom snagom i pojačati kako noć bude odmicala. Zbog toga upravo od sredine dana Meteoalarm je za ovaj dio zemlje izdao visoko narančasto upozorenja na jaku i vrlo jaku buru koja može imati udare od 65 do 95km/h!

Prevladavati će promjenjivo oblačno vrijeme uz povremenu slabu kišu, južnije i pljuskove s grmljavinom, a poslijepodne će nastupiti i djelomično razvedravanje. Ipak u noći na ponedjeljak pojedini modeli prognoziraju ponovno više oblaka uz mogućnost za sasvim slabe oborine koje će u zaleđu biti na granici kiše i snijega, a uz obalu suho ili slaba kiša u kojoj može biti i poneka pahulja nošena jakom burom. Kako će sjeverni dio županije, Bukovica i dio Ravnih kotara, odnosno šire zadarsko područje na plohi od 1500m u noći imati negativnu temperaturu pahulje su, ako ih i bude, na tom području nošene jakom burom sa Dinare i Velebita upravo i najizglednije.

EC model u noći daje mogućnost za slabe pahulje u zaleđu sjeverne Dalmacije, izvor: Windy

Nastavak dana donijeti će sa jačanjem bure i pritjecanjem osjetno hladnijeg zraka i sve niže temperature zraka koje će se prema večeri u zaleđu spustiti do 3 stupnja, a uz obalu kretati se između 4 i 6°C.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com