Cijenim i Gabora i Ismeta, ali 1985 je bila zima moga života

Naše prisjećanje na već daleku zimu 1985. godine pobudilo je vašu veliku pažnju pa je tekst u zadnjih nekoliko dana pročitalo nekoliko tisuća čitatelja. Na našoj društvenoj mreži u komentarima mnogi su podjelili svoje sjećanje na zimu stoljeća i kako je ona tih dana izledala u njihovom kraju.

U ovom tekstu prenosimo sjećanje Ivice Grbelje, šibenskog amaterskog meteorologa i tada srednjoškolca, koji nam je podjelio svoja sjećanja na njemu još danas jedinstven događaj.

“Imao sam tada 16 godina i bio je to najjači udar zime koji sam ikada doživio, a prošlo je skoro 40 godina!
Dakle, već su se od prvog dana Nove godine pripremali uvjeti za ono što Dalmacija rijetko doživi. Jaka Skandi AC, blok nad Atlatikom omogućio je curenje vrlo hladnog zraka na jug Europe sve do naših područja. Došao je i taj 04.01 u ranu večer.
Ohlađena zemlja, visoki minus pri visini i produbljavanje duboke ciklone kod talijanskog Gargana. Svi uvjeti posloženi i okreće odmah na snijeg. Ja na 6.satu kemije u školi, svi gledamo vani, nitko na ploču, a ni profesorica se ne buni…
Dan završavamo na +1°C i bijelim travnatim i zemljanim površinama. Ali to je bila tek uvertira za ono što je slijedilo tu noć i rano ujutro. Ciklonarne aktivnosti ipak su se malo pomakle prema sjeveru, stavljaju nas u sektor sudaranja hladnog i toplog strujanja. Šibensko područje u ovakvim okolnostima obično povuće buru kanjonom Krke i trpačina je krenula. Uz jaku grmljavinu do jutra je napadalo 20cm čistog snijega. Malo solike u subotu ujutro 05.01 prijetilo mi je pomutiti veselje, ali bura je opet otpuhala ciklonu južnije, uz jače pljuskove snijega gotovo cijelog dana. Udaljavanjem ciklone i vrijeme se stabiliziralo, privremeno se razvedrilo, a bura oslabila u iščekivanju druge ciklone. Večer 06.01 je bila nešto šta Šibenik mislim. nikad nije zabilježio, a kako je Jugoslavija inače bila šljampava država, gradsko rukovodstvo pogotovo propustilo se istaknuti nevjerojatnih -11°C u 22h! Iduća dva dana prošla su relativno zadovoljavajuće, bilo jeste malo toplije, ali se uglavnom držalo negativne nule.
Tada dolazi 09.01 i šlag na tortu. Rano ujutro autor ovog posta ima predsat u školi. Sibirsko jutro. Bura opet pojačava na jaku do vrlo jaku, temperatura klizi do -5°C, a ja ulazim u dućane na putu do škole kako bi se malo ugrijao. Sve uzalud, jer profesor iz udaljenijeg dijela Šibenika nije stigao. Moja ljutnja brzo nestaje kad počinje jače pahuljanje, ciklona opet isto pozicionirana…Za pola sata nezapamćena mećava u Šibeniku, uz jaku buru vidljivost je gotovo nula.
Sve traje do 13h, škole se odgađaju, manifestacije isto, ceste ne postoje…šljampava Cestarska služba u šljampavoj Jugi totalno nespremna. Ralica nigdje, soli nigdje, iz kamiona posipaju šljunak po neočiščenim cestama i ulicama u gradu!
Službeni podatak 09.01.1985 je -7°C u 13h! Našim radostima i igrama nema kraja. Stepenice od Katedrale do rive ne postoje, već izgleda kao skijaška staza u Alta Badiji, hoda se sredinom cesta, automobila nigdje, ono malo radoznalog svijeta na ulicama…
Ovo smo uživali još 5, negdje do 15-16.01, kad se mijenja strujanje i destruktivno jugo i kiša uništava cijelu ovu bajku. Šljunak i blato po cestama i ulicama, ostalo od posipanja, vukli su do ljeta, kao spomen na ove lijepe dane…
Cijenim i Gabora i Ismeta, ali ovo je bila zima moga života. Bar do sada… “

U prilog ovom tekstu u nedostatku fotografija iz Šibenika (ako ih imate podjelite ih sa nama) prenosimo video koji je snimljen u Vela Luci kao i nekoliko video snimki talijanskog RAI-ja o snijegu u Anconi, Rimu kao i prognozu vremena snimljenu 31.12.1984.


Vela Luka, Siječanj 1985. godine
Rim 1985, izvor: RAI
Prognoza vremena, 1.1. 1985. Izvor: RAI
Ancona i regija Marche 1985, izvor: RAI
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com