DHMZ: U klimatološku zimu s promjenom vremena

Nakon kratkotrajne stabilizacije vremena u srijedu, 29. studenoga 2023., već s četvrtkom (30. studenoga 2023.) uz jačanje juga i jugozapadnjaka stižu novi oblaci, a s klimatološkim početkom zime – i obilnija oborina, stoji u priopćenju DHMZ-a.

Zbog jakog i olujnog juga 30. studenoga 2023. te pada tlaka zraka, kako će se približavati ciklona, moguća su povremena ograničenja u prometu te poplavljivanje nekih riva.

Slika 1. Prizemna sinoptička karta za subotu 2. prosinca 2023. u 12 UTC. Izvor: DWD

Područje niskog tlaka (Slika 1.) svojom glavninom premještat će se preko Hrvatske s petka (1. prosinca 2023.) na subotu (2. prosinca 2023.) pa iako će na zapadu zemlje, u dijelu Gorskog kotara i riječkog zaleđa, već u četvrtak biti obilne oborine, petak će u gotovo cijeloj zemlji biti kišovit. U mnogim će predjelima pasti i više od 50 l/m2 (Slika 2.), na obali moguće i u kratkom vremenu uz intenzivne pljuskove praćene grmljavinom. S pritjecanjem sve hladnijeg zraka (Slika 3.) kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg. Do subote ujutro, a osobito tijekom subote snježni pokrivač nastat će i u nekim nizinama (Slika 4). Stoga povremeno treba računati na skliske kolnike i poledicu.

Slika 2. Ukupna 24-satna količina oborine (mm) za četvrtak 30. studenog (lijevo) i petak 1. prosinca 2023. (desno). Izvor: ECMWF

Zapuhat će jaka, na sjevernom dijelu i olujna bura. Uz jak sjeveroistočni vjetar u gorju te padanje snijega i susnježice uvjeti vožnje bit će otežani jer će mjestimice mećava i/ili vijavica smanjivati vidljivost, a lokalno su u takvim uvjetima mogući i veći zapusi. Do nedjelje oborine će postupno prestati i vjetar će oslabjeti.

Slika 3. Temperatura (°C) i visina izobarne plohe (gpdam) AT 500 hPa za 2. prosinca 2023. u 06 UTC. Izvor: ECMWF
Slika 4. Debljina snježnog pokrivača do nedjelje 3. prosinca 2023. u 00 UTC. Izvor: ECMWF

Zbog nadolazeće promjene vremena, s njom i izraženog zahladnjenja s petka na subotu preporučuje se svakodnevno praćenje prognoze i upozorenja na mrežnim stranicama DHMZ-a.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com