Video: Mediteranska oluja Daniel praćena obilnom kišom i jakim vjetrovima zahvatila je Libiju

Arapski regionalni meteorološki centar jučer poslijepodne objavio je posebno izvješće o suptropskoj vremenskoj situaciji u središnjem Sredozemnom moru kod libijske obale.

U izvješću se navodi da najnovije satelitske slike i analize Arapskog regionalnog meteorološkog centra ukazuju na prisutnost mediteranske oluje, koja je poprimila tropska obilježja. Tijekom subote središte sustava u kojeme se procjenuje da je brzina vjetra 85km/h bila je sjeverozapadno od libijskog grada Bengazija.

Prisutnost oluje suptropskih karakteristika praćene relativno visokim temperaturama, jakom kišom, snažnim vjetrovima te visokim valovima tijekom ljeta i na početku jeseni u središnjem Sredozemnom moru prema dostupnim klimatološkim podacima smatra se rijetkom pojavom.

Simulacije prognostičkih modela sugeriraju da će se tijekom naredna 24 sata sustav kretati izravno prema sjeveroistočnoj obali Libije (između gradova Benghazi i Al- Marj), a zatim u sjeveroistočnu Libiju gdje će i oslabiti. Početkom tjedna nastaviti će kretanje kroz pustinju prema Egiptu i dalje prema delti Nila.

Izvor: Windy

Neizravni učinci na libijsku obalu započeli su jučer visokim valovima (2-4 metra) te mjestimičnom kišom, dok su izravni učinci počeli postupno tijekom današnjeg dana i bili su popraćeni jakim vjetrovima (80-120 km/h), kišom te jakim grmljavinskim olujama (50-250 mm) što je podiglo rizike od pojave bujica i poplava u nekim gradovima, uključujući Benghazi, Al-Marj, Al-Bayda, Derna, Tobruk i Shahat.

Također obalni dio Libije od Ras Lanufa do Derne naći će se na udaru visokih valova sa mogućnošću da more prodre u nizinska područja, dok će na ostatku libijske obale more biti umjereno valovito i valovito.

Vlasti Derne izdale su sinoć policajski sat i naredile evakuaciju nekolio područja, uključujući mjesta Al-Jubaila, Al-Bilad. Tijekom nedjelje postoji mogućnost za nove evakuacije naselja te prekide u opskrbi električnom energijom i telekomunikacijskim uslugama.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com