Sustav uzbunjivanja od vremenskih nepogoda u SAD-u

Nakon katastrofalnog nevremena koje je poharalo kontinentalni dio zemlje i odnijelo čak četri života javnost se počela baviti pitanjem fukcionirali kod nas sustav ranog uzbunjivanja stanovništva? I nije da li on funkcionira kod opasnog vremena već rijetko se alarmira i kod drugih katastrofa, primjerice kod poplava, obilnih kiša ili kod nas u Dalmaciji ljeti prilikom požara koji kako vidimo ulaze u urbane sredine i puka sreća je da nema žrtava.

Kako svi znamo pokrenut je sustav ranog uzbunjivanja stanovništva putem SMS koji je i testiran međutim prilikom nevremena u Zagrebu i Slavoniji nije korišten jer navodno nisu se sve dozvole prikupile i još nije spreman za primjenu. Ali postavlja se pitanje šta je sa najpouzdanijim i u svijetu najkorištnijim sustavom uzbunjivanja, sirenama? Jer nismo svi uvijek uz mobitel, mnogi više niti ne koriste SMS, a da ne pričamo o starijem stanovništvu koje preferira fiksne telefone u odnosu na mobitel. A sirene, kako koga sluh služi, poprilično se čuju i mogu svakoga dobrano zabrinuti da ga natjera da se skloni na sigurno dok opasnost ne prođe.

Kao primjer kako je to dobro organizirano navodimo SAD gdje se sirene u urbanim sredinama uključuju u tenutku kada radarske stanice ili motritelji uoče jako nevrijeme ili tornado. Sve TV kuće i radijske postaje, nacionalne ili lokalne, prekidaju program uz emitiranje upozorenja.

Sirene i uzbunjivanje u Chicago, SAD

Osim javnog uzbunjivanja postoje i lokalne inicijative pa se nabavljaju sistemi koji se postavljaju na školska igrališta, plaže, golf terene, a rade na principu mjerenja i praćenja grmljavinskih sustava i inteniziteta grmljavine i električnog naboja u atmosferi. Kako se olujni sustavi približavaju uređaj izdaje niz upozorenja sve do onoga kada je najopasnije i kada uključuje sirenu za neposrednu opasnost.

Dok ne proradi SMS sustav uzbunjivanja ovi video zapisi mogu poslužiti kao primjer da konvencionalni sustav uzbunjivanja kao što su sirene, a koje imamo i u funkciji su, mogu u suradnji meteo službe i Centra za uzbunjivanje poslužiti svojoj svrsi i spasiti nečiji život.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com