Rezime jučerašnjeg pogoršanja: Nevrijeme praćeno obilnim pljuskovima zahvatili su i dio Šibensko-kninske županije

Jučerašnji prolaz frontalnog poremećaja donio je sasvim neuobičajne vremenske prilike za prvi dan srpnja koji je ujedno najtopliji i najsušniji mjesec u godini. Kiša je padala na cijelom području Šibensko-kninske županije pri čemu je bilo i lokalno izraženijeg nevremena praćenog obilnim oborinama.

U noći s petka na subotu na moru je došlo do formiranja neverina koji su uz slabe oborine zahvatile dio obale i otoke. Vrijeme se tijekom jutra djelomice smirilo da bi od sredine dana došlo do formiranja neverina na širem području Biograda koji se zatim lokalno proširio glavninom na zapadni dio županije te poslijepodnevnog koji se s mora premjestio na šire područje Primoštena i okolice. Prema mjerenjima automatskih postaja iz našeg sustava najviše kiše u tom razdoblju palo je na području primoštenskog zaleđa gdje je postaja u Supljaku izmjerila 29 litara kiše po metru četvornome, te u Putičanju gdje su pljuskovi praćeni grmljavinom akumulirali 13 litara kiše.

Do večernjih sati sjeverni dio Šibensko-kninske županije ostao je pošteđen nevremena i obilnih oborina, a zatim je na širem području Drniša i Miljevaca došlo do formiranja olujnog oblaka kumulonimbusa koji je za kratko vrijeme uz intezivnu grmljavinu “ispustio” čak 74 litre kiše po metru četvornome! Na ostalom području oborine su bile slabije uz dnevnu akumulaciju od 2 litre u Kninu, 3 do 9 na jugu i otocima, 5 do 8 u Šibeniku te 11 litara u Vodicama.

Nedjelja će donijeti smirivanje vremenskih prilika uz pretežno sunčano vrijeme. Ipak od sredine dana u zaleđu se očekuje lokalni razvoj naoblake i mogućnost za poneki pljusak u ranim poslijepodnevnim satima. Puhati će slab vjetar sjeverozapadnih smjerova koji će na moru od sredine dana biti i pojačan. Nakon svježe noći i jutra s temperaturama između 13 i 20 stupnjeva maksimalne dnevne temperature zraka porasti će se za doba godine na ugodnih 23 do 29°C.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com