Klimatološki početak ljeta uz nestabilno i promjenjivo vrijeme

Foto: Ivan Ivičin

Nad Jadranom se ustalilo polje malo sniženog i približno izjednačenog tlaka, a po visini se i dalje zadržava vlažan i nestabilan zrak. Upravo ovakva sinoptička situacija prevladavati će i narednih dana pa će početak klimatološkog ljeta biti u znaku čestih lokalnih nestabilnosti.

Pri tome prvi dio dana prevladavati će djelomice do pretežno sunčano vrijeme, a od sredine dana uz jači razvoj dnevne naoblake u zaleđu će doći do pojave pljuskova ponegdje praćenih i grmljavinom. U poslijepodnevnim satima sustavi iz zaleđa lokalno će se proširiti i do dijela obale, a sa zalazom sunca doći će do njihovog postupnog gašenja i raskidanje naoblake uz pretežno vedro vrijeme tijekom večernjih i noćnih sati. Najstabilnije vrijeme uz najviše sunčanih sati prevladavati će na vanjskim otocima.

Vjetar će ovog tjedna biti uglavnom slab do umjeren promjenjivih smjerova. Danju će uz obalu puhati slab do umjeren vjetar s mora, odnosno jugozapadnih do sjeverozapadnih smjerova dok će u večernjim i noćnim satima puhati slaba do umjerena bura.

Temperature zraka uvelike će ovisiti o lokalnim nestabilnostima i izloženosti dnevnim vjetrovima s mora koji će donositi osvježenje do obale. Minimalne temperature zraka kretati će se između 17 i 21, a maksimalne dnevne od 21 do 27°C.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com