Povijesni dan za Obrovac: Postavljena prva automatska meteo postaja

U sklopu projekta „Sustavom volontiranja protiv katastrofa“ kojeg financiraju Europski strukturni fondovi u Obrovcu je na krovu OŠ postavljena suvremena automatska meteorološka postaja Davis Vantage Vue opremljena sa senzorima za mjerenje temperature, vlažnosti i tlaka zraka, smjera i brzine vjetra te količine oborina. Vanjska jedinica koja je opremljena senzorima podatke u realnom vremenu radio signalom šalje na unutarnju jedinicu ili konzolu koja ima mogućnost komunikacije sa mini računalom odnosno serverom naše udruge čime su podaci javno dostupni na internetu u sklopu meteo mreže na ovom linku.

Samom postavljanju prve meteo opreme u Obrovcu koji je nedavno pretrpio katastrofalnu poplavu uz članove udruge i nositelja projekta prisutovali su i učenici OŠ kojima je održana prezentacija o radu i održavanju sustava.

Cilj projekta „Sustavom volontiranja protiv katastrofa“ kojeg financiraju Europski strukturni fondovi jačanje je kapaciteta Zajednice Talijana iz Zadra koja su ujedno i nositelj ovog projekta te Udruge Šibenik Meteo kao partnera na projektu. U okviru projekta predviđeno je provesti aktivnosti organiziranja i poticanja volonterstva, postaviti opremu za praćenje vremenskih prilika te mapirati potrebe zajednice za pružanje učinkovitog odgovora na katastrofe uslijed vremenskih nepogoda. Uz izradu hodograma postupanja u slučajevima ekstremnih vremenskih uvjeta uspostaviti će se i sustav alarmiranja dionika projekta.

Centralni problem koji ovaj projekt nastoji riješiti su nedovoljni kapaciteti organizacija civilnog društva, odnosno nedovoljna educiranost njihovih članova, nemogućnost snažnijeg građanskog aktivizma, nedostatna organiziranost volonterstva te potreba za brojnijim aktivnostima civilnog društva koje mogu pomoći široj zajednici, posebice ugroženima i potrebitima.

Projektom je predviđeno postavljanje suvremenih automatskih meteoroloških postaja na školama u četri grada na području Zadarske županije, u Zadru, Biogradu, Benkovcu i Obrovcu. Osim što će meteo postaje široj zajednici omogućiti sustavno praćenje meteoroloških prilika u realnom vremenu, koje će biti besplatno i javno dostupno na internetu, cilj je kroz sustav volontiranja uključiti učenike koji će opremu koristiti i kroz svoj proces školovanja. Time će u sklopu meteoroloških grupa i uz asistenciju profesora izmjerene vrijednosti obrađivati i razmjenjivati ih u sklopu svjetske Globe mreže čime će se kod najmlađe populacije poticati interesi za znanošću i širiti svijest o potrebi zaštite okoliša u vremenu sve očitijih promjena u klimi.

Europski socijalni fond je u sklopu poziva “Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice” za ovaj projekt osigurao bespovratna sredstva u iznosu od 61.209€, a predviđeno trajanje projekta je godinu i pol dana.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com