U sljedećih pet godina novi temperaturni rekordi

Glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije, prof. Petteri Taalas izjavio je na konferenciji za medije da je vjerojatno da će globalna temperatura u sljedećih pet godina dosegnuti rekordne razine zbog stakleničkih plinova koji zadržavaju toplinu i očekivanog El Niña.

Vjerojatnost je 66 % da će godišnja prosječna globalna temperatura zraka privremeno premašiti porast od 1,5 °C u odnosu na predindustrijske razine tijekom najmanje jedne godine u razdoblju od 2023. do 2027., a 98 % iznosi vjerojatnost da će barem jedna od sljedećih pet godina i navedeno petogodišnje razdoblje u cjelini biti najtoplije u povijesti mjerenja.
To izvješće ne znači da ćemo trajno prekoračiti razinu od 1,5 °C iz Pariškog sporazuma, koja se odnosi na dugoročno zagrijavanje tijekom mnogo godina. Međutim, WMO upozorava da ćemo sve češće privremeno premašivati granicu od 1,5 °C, objasnio je glavni tajnik SMO-a, prof. Petteri Taalas.
Očekuje se da će se tijekom sljedećih mjeseci razviti događaj El Niño koji ima zagrijavajući učinak, što će u kombinaciji s klimatskim promjenama izazvanim ljudskim djelovanjem dovesti do nezabilježenih globalnih temperatura, dodao je. To će imati dalekosežne posljedice za zdravlje, sigurnost opskrbe hranom, gospodarenje vodama i okoliš. Moramo se pripremiti., upozorio je prof. Taalas.

Prema Izvješću o globalnoj klimi koje obuhvaća razdoblje od jedne godine do jednog desetljeća koje izrađuje Met Office (meteorološka služba Ujedinjenog Kraljevstva), vodeći centar WMO-a za takva predviđanja, vjerojatnost je samo 32 % da će petogodišnja srednja vrijednost prekoračiti prag od 1,5 °C.

Vjerojatnost da će vrijednost od 1,5 °C biti privremeno prekoračena stalno raste od 2015., kada je bila približno jednaka nuli. Za godine u razdoblju od 2017. do 2021. vjerojatnost njezina prekoračenja iznosila je 10 %.

Predviđa se da će se porast globalnih srednjih temperatura nastaviti, čime ćemo se sve više i više udaljavati od klime na koju smo navikli, rekao je dr. Leon Hermanson, stručnjak Met Officea koji je rukovodio izradom tog izvješća.

DHMZ

Srednja prognoza za razdoblje 2023. – 2027. Lijevo: temperatura zraka za MJJAS (razdoblje od ožujka do rujna). Desno: temperatura zraka za NDJFM (razdoblje od studenog do ožujka).
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com