Vjetrovito: Okreće na jugo

Večeras je na HRT1, odmah iza Dnevnika, drugi nastavak zanimljive dokumentarne serije Vjetrovito pod nazivom “Okreće na jugo” koja će pokušati rasvijetliti pitanja ima li povijesnih dokaza za tvrdnju da se u Dubrovačkoj Republici nije vijećalo ni sudilo po jugu.

Tragom te tvrdnje u Državnom arhivu Dubrovnik razgovaralo se je s akademkinjom Nellom Lonza. O tome što se može dogoditi kad okreće na jugo napisane su i pjesme.

Jugo i južina često bude krivo za sve. Je li to stvarno tako? Među onima malobrojnijima koji vole više jugo od bure našli su se i neki umjetnici. Zašto je njima jugo tako inspirativno?

Kroz sveobuhvatnu priču „Vjetrovito“ o vjetrovima na Jadranu zrcali se široko područje ljudskog djelovanja od tradicijskih i suvremenih zanimanja, preko narodnih vjerovanja i umjetničkih značenjskih reinterpretacija do suvremenog korištenja u znanosti i industriji, ali i u slobodnom vremenu i razonodi koje se najbolje manifestira u sportovima vezanim uz vjetar. Sve to obrađeno je u TV seriji „Vjetrovito“ čija je naracija podijeljena u četiri epizode, prva je “Čuvaj se bure i cure”, druga “Okreće na jugo”, treća “Svaka vala svoga vitra” i četvrta “Dobar vjetar, zao vjetar”.

U prvoj seriji posvećenoj poznatoj senjskoj buri redateljica Vlatka Vorkapić kratko se dotaknula i Punta Planke kao poznate razdjelnice Jadrana ne samo u geografskom smislu već i po pitanju vjetrova pri čemu je u kadru nakratko bila i meteo postaja udruge koja je tamo postavljena u partnerstvu s Općinom Rogoznica 2018 godine i od tada bilježi snagu vjetra i meteo uvjete na najisturenijem dijelu istočne obale Jadrana.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com