Tropski ciklon Freddy pogodio Madagaskar i Mozambik

Tropski ciklon Freddy, jedan od najdugovječnijih sustava na južnoj zemljinoj polutki, pogodio je Madagaskar s jakim vjetrovima i visokim valovima te prijeti Mozambiku i susjednim zemljama južne Afrike opasnim i iznimnim velikim količinama oborina. Rana upozorenja i rano djelovanje na terenu pomoglo je smanjiti gubitak života na Madagaskaru, s početnim izvješćima o 7 žrtava, naglašavajući važnost trenutne UN-ove kampanje “Rana upozorenja za sve”, stoji u priopćenju Svjetske meteorološke organizacije (WMO).

Nakon što je prikupio energiju i vlagu iznad Mozambičkog kanala, očekuje se da će Freddy tijekom petka i subote kao jaka tropska oluja stići do Mozambika. Postoji potencijalni rizik da u roku od nekoliko dana padne višemjesečna količina oborina uzrokujući raširene poplave u području koje već ima zasićeno tlo i visoke razine vode u riječnim slivovima zbog neobično jakih sezonskih kiša.

Mozambik i njegova nacionalna meteorološka služba INAM proglasili su crveni alarm kako bi ubrzali operacije odgovora dok je Ured za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) upozorio da “spoj višestrukih prijetnji pogoršava ozbiljnu humanitarnu situaciju u Mozambiku”.

Nacionalni institut za upravljanje katastrofama Mozambika procjenjuje da bi poplave u središnjem i južnom dijelu zemlje – uključujući i one koje su uslijedile nakon prolaza ciklona Freddy – mogle utjecati na 1,75 milijuna ljudi.

Južni i jugoistočni Zimbabve (a možda i krajnji sjeveroistok Južne Afrike) u danima vikenda mogli bi dobiti impresivne količine oborina od 100-200mm u 24 sata, odnosno lokalno i do 300mm u 48 sati, što može uzrokovati ozbiljne poplave.

Južnoafrička meteorološka služba upozorila je na “rasprostranjene značajne poplave s potencijalno katastrofalnim i dugotrajnim i teškim posljedicama”.

Freddy se razvio 6. veljače uz obalu sjeverozapadne Australije i tijekom svog dugog putovanja preko cijelog južnog Indijskog oceana, što nije česta pojava, na svom putu zahvatio otočne države uključujući Mauricijus i La Réunion, naglašava WMO. Posljednji ovakvi dugotrajni cikloni bili su Leon-Eline i Hudah iz 2000., koja je kao i 2023. bila godina La Niña.

Freddy je oslabio s kategorije 4 (na Saffir Simpsonovoj ljestvici) u ciklonu kategorije 3 prije nego što se je udario na istočnu obalu Madagaskarja u blizini grada Mananjary u večernjim satima 21. veljače s brzinama vjetra od 150 km/h. Ovu istu regiju u veljači 2022. pogodili su tropski cikloni Batsirai i Emnati – dva od pet tropskih ciklona koji su uzrokovali razaranje i gubitak života na Madagaskaru prošle godine.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com